Jak si vylepšit Vaši zahradu?

Máte u domu hodně nevyužitého prostoru? Chcete si zkrášlit okolí Vašeho bydlení? Poradíme Vám jak si pěkně vylepšit zahrádku pomocí štěrku, písku, kameniva, kačírku nebo dokonce i betonu. Udělejte si příjemné okolí například vybudováním skalky a ciťte se i venku příjemně.

Ještě před tím než se dáte do samotné úpravy zahrady, je důležité promyslet si přesné místo, kde byste chtěli provést nějaké úpravy. Pokud se rozhodnete například pro výstavbu zahradní skalky a budete přemýšlet i o květinách, které potřebují hodně slunečního záření a dobrý odtok vody, měli byste dát více štěrku a písku. V každém případě by však jemný štěrk nebo ostrý písek rozhodně neměly chybět v žádné skalce, protože je to pro rostliny vhodný způsob jak se provzdušňuje jejich půda. Další vhodnou radou je rozhodně vyhnout se stavění skalky pod stromy, zejména listnaté. Při čištění by Vám to v zimním a podzimním období rozhodně přidalo na práci.

Jaké kameny vybrat?

Výběr kamenů v případě vystavění skalky je důležitou součástí, protože samotný kámen je srdcem celé skalky. Pokud nemáte možnost donést si krásné kameny ze zahraničí, je správný čas navštívit kamenolom. Najdete zde vždy široký výběr pěkných a vhodných kamenů, ale i štěrku, písku, kačírku nebo betonu, který se dá perfektně využít například na vybudování cestiček nebo upevnění kameniva. Kameny by měly být:

  • v celé skalce jednoho druhu, maximálně dvou podobných druhů
  • rozhodně přizpůsobené rostlinám ve skalce a okolí
  • v základě skalky umístěny systematicky ale ne v jedné řadě
  • špičatou stranou umístěny do země
  • pevně vložené do půdy ( alespoň 2/3 )

Půda mezi kameny se nejlépe pokryje štěrkem, který je ale ze stejné horniny jako jsou vaše kameny v celé skalce. Pro to je vhodné nakupovat v jednom kamenolomu nebo štěrkovnách. Z vlastních zkušeností můžeme doporučit produkty od mezinárodní skupiny HeidelbergCement pod kterou se řadí společnosti jako Českomoravský stěrk, a.s., Českomoravský beton, a.s. nebo Českomoravský cement, a.s. jenž je největším výrobcem cementu v České republice.

Štěrk a písek

Štěrk a písek jsou rozhodně jedním ze základních materiálů, které jsou nedílnou součástí zkrášlování okolí nebo vystavění skalky. Štěrk se obvykle dává do všech směsí, které jsou určeny do půdy. Jak bylo zmíněno pár řádků výše, je důležité aby byl štěrk ze stejného kamene, který byl použit ve skalce. Vhodné je také využívat lomový štěrk s co nejmenší frakcí. Písek je také vhodný materiál,  kterým ve své skalce rozhodně nic nezkazíte ale naopak, zabezpečíte dobré provzdušnění půdy a zároveň udržíte optimální vlhkost.