Vazníková střecha nebo tradiční krov?

Jestliže plánujete stavbu rodinného domu, určitě řešíte každý sebemenší aspekt. Nezapomeňte věnovat svou pozornost také střeše, a to nejen výběru vhodné barvy či střešní krytiny. Zamyslet byste se měli také nad tím, zda bude řešena klasickým krovem nebo vazníkovou konstrukcí. Oba typy mají své charakteristiky a výhody.

Střecha u každého rodinného domu hraje zásadní roli. Stavbu chrání především před povětrnostními vlivy a před únikem tepla. Pokud investujete do zateplení své stavby nemalé peníze, přesvědčte se, že i střecha je dostatečně izolovaná. Může mít sedlový nebo rovný tvar. U čím dál více oblíbených bungalovů se běžně využívá valbová střecha.

Kdy se hodí krov a kdy zase vazníky

U domů s podkrovím se logicky nejčastěji uvažuje o vázaném krovu a u objektů, kde podkroví není obytné, se běžně využívají dřevěné vazníky. Jedná se tedy již o zmíněné bungalovy, dále o různé haly nebo průmyslové stavby, kde je střecha z vazníků mnohem efektivnějším řešení.

Výhodou vazníků je, že šetří vaše peníze (na střechu se totiž použije až o 40 % méně dřeva) a jejich konstrukce je velmi rychlá. Jestliže do budoucna vůbec neuvažujete o využívání podkroví svého domu, nemáte nad čím váhat. Vazníky navíc lze využít i tam, kde byste jinak očekávali krovy. U takové střechy je však nutné nosnou konstrukci doplnit vnitřní plochou.

Nepodceňte střechu u rodinného domu

Vazníky se dnes využívají v celé škále typů a záleží pak na vašich preferencích a na dodavatelích stavební firmy, která provádí výstavbu nebo rekonstrukci vašeho bydlení. Ať už máte zájem o střechu z krovů nebo vazníků, můžete kontaktovat společnost KarStaK s.r.o., která je dlouholetým výrobcem vazníků se styčníkovou deskou. Aktuálně vyrábí a prodává dřevěné střešní vazníky, které jsou vhodné i pro konstrukci krovů, dále podlahové dřevěné vazníky nebo také stěnové dřevěné vazníky, které se využívají ke konstrukci svislých prvků.