Cestujte do Řecka

Řecká republika se rozkládá na nejjižnějším cípu Balkánského poloostrova. K tomu je následně třeba přičíst také více než 2 tisíce ostrovů. Těmi největšími jsou ostrovy Kréta, Rhodos a Euboia. Země hraničí s Albánií, Makedonií, Bulharskem a Tureckem. Jeho břehy omývají vody pěti moří – Egejského, Krétského, Thráckého, Středozemního a Jónského. Celková rozloha Řecka je 131.940 kilometrů čtverečních. Východní část Řecka navíc může být pyšný na jedno z nejdelších pobřeží v Evropě. To má na délku okolo 15 tisíc km.

Řecko bylo v období antiky nejen centrem umění a filosofie, ale třeba též politiky a vědy. V současnosti se považuje za kolébkou evropské vzdělanosti. Bylo i zemí starobylých Bohů, kteří ji náležitě rozmazlovali. Narodili se tu velcí myslitelé, filozofové i panovníci. K nim patřil například Platón, Aristoteles nebo Alexandr Veliký. Bylo i vlastí bájného krále Mínoa. Řecko vstoupilo do povědomí také coby rodiště nejstaršího řeckého básníka Homéra. Tomuto muži se připisuje sepsání epických básní Ilias a Odysseia. V současnosti se země může pochlubit bohatou historií i pestrými kulturními tradicemi.

V antice se na území Řecka nacházely hned čtyři z proslavených 7 divů světa starověku. Byli jimi Kolos Rhodský na ostrově Rhodos, Diova socha v Olympii na poloostrově Peloponés, mauzoleum v Halikarnassu (dnešní Bodrum) a chrám bohyně Artemis v Efesu (v dnešním Turecku). Dědictví starodávné řecké civilizace je v zemi stále aktuální. A to hlavně díky množství dochovaných velkolepých památek. Právě tyto památky, ve spojení s kouzelnou přírodou a ideálním podnebím, vábí do Řecka každoročně obrovské počty turistů z nejrůznějších koutů světa.

Vedle pestré a velmi poutavé minulosti se země pyšní působivou a různorodou krajinou. V Řecku se střídají vysoká pohoří se zelenými nížinami. Podél břehů jsou k nalezení větší či menší ostrovy. Ty tvoří více než 1/5 rozlohy Řecka. Z velkého množství ostrovů však jen na 78 trvale žije přes 100 ostrovanů. K nejznámějším souostrovím patří Severní a Jižní Sporady, Kyklady, Dodekany a Jónské ostrovy. Coby nezařazené ostrovy jsou uváděny Kréta a Evia. Kréta je současně největším ostrovem Řecka. Na řeckých ostrovech můžete o dovolené stále vidět tradiční způsob obživy ostrovanů. V pevninském Řecku jsou k nalezení významná horstva. Těmi hlavními jsou Rodopy, pohoří Pindos nebo Helenidy. Nejvyšší řeckou horou je 2.919 metrů vysoký Olymp. Avšak hornaté jsou také některé z ostrovů, jako kupříkladu Kréta.

V řeckých letoviscích panují vhodné klimatické podmínky pro dovolenou. Ty umožňují pobyt u moře v délce minimálně 5 měsíců. Zdejší subtropické klima s horkými léty a mírnými zimami je pro středomořskou oblast typické. Během hlavní letní turistické sezóny, což znamená červenec – srpen, ohřívají zemi větry z afrického kontinentu. V tomto období teploty často přesahují hranici 40˚C. Podél pobřeží pevninského Řecka i mnoha ostrovů byla vybudována moderní rekreační letoviska. Ta poskytují kvalitní ubytování, vyhlášené restaurace, spoustu zábavy i pestré sportovní vyžití.

Řecká republika je aktuálně domovem přibližně 11 milionů obyvatel. Z nich skoro 4 miliony obývají metropoli Athény. V Řecku žije spousta přistěhovalců ze sousedních zemí. Především z Makedonie, Albánie a Turecka. Etničtí Řekové jsou převážně ortodoxního vyznání. Hlavní město je nejnavštěvovanějším místem v zemi. Velkým lákadlem pro turisty je v první řadě slavná Akropole s významnými chrámy. Nachází se tady také Pantheon, zasvěcený bohyni Athéně. K vidění je i Erechteion s překrásnými sochami žen v průčelí. Turisté také s oblibou navštěvují Dionýsovo divadlo nebo stadion Panathinaiko. Druhým největším městem je s milionem obyvatel Soluň. Ta je situovaná v severozápadní části země. Turisté by neměli minout historicky významná místa jako Korint, Mykény, Delfy, Olympii či Epidaurus. Mezi nejnavštěvovanější památky se řadí kláštery Meteora, vybudované vysoko na skalách. Tajemstvím je opředena mnišská republika na poloostrově Athos. Ten je součástí Chalkidiki a ženám je přístup zakázán. Řecko se momentálně může pochlubit 17 památkami, které jsou zapsány na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Většina návštěvníků Řecka však nepřijíždí do země za památkami. Přitahují je sem nádherné pláže, báječné koupání, potápění a další vodními sporty. Kdo už někdy strávil dovolenou na jednom z ostrovů v Řecku, jistě nelitoval. Pro řecké ostrovy jsou charakteristické bílé domky s modrými okenicemi, větrné mlýny a maličké kostelíky. Jedinečná je kupříkladu návštěva ostrova Santorini. Na něm si můžete užit pravé Řecko. Za návštěvu stojí i ostrov Kos, ležící nedaleko tureckých hranic. Každý ostrov je jiný a něčím jedinečný. Pohodový řecký styl života je možné si do sytosti vychutnat i na poloostrově Chalkidiki, Olympské riviéře nebo poloostrově Peloponés.