Starý rok, Nový rok a slepičí krok

Tak se zas Rok s Rokem sešel, ten Starý, co jsme ho už důvěrně znali, 31. 12 . přesně o půlnoci odejde a na jeho místo se okamžitě přibatolí neznámé mrně.

Žádné kvalifikované loučení se neobejde bez pečlivé přípravy. Ve Ždánicích se proto sejdou 30.12. 2011 v 16.30 hodin U kašny v zámeckém parku a zkusí loučení Silvestrem nanečisto. Ugrilují si pár steaků a klobásek, pro zahřátí připraví svářák a grog, nebo čaj a rozloučí se malým ohňostrojem.
V Kyjově se 31. 12. v pravé poledne již po páté sjedou cyklisté na TOUR DE KYJOV – poslední kilometr. Na výběr je vyjížďka o délce 10 nebo 20 km, sejdou se nejen přátelé jedné stopy, ale i významní představitelé cyklistického sportu.
Na pěší vycházku před Silvestrem se vydejte do Národního parku Podyjí. Tady je sraz 31. 12. 2011 ve 13. hodin ve Hnanicích a nese poetický název Zimní krása křivých dubů, půjde se v okolí Mašovic, dobré boty a fotoaparáty ssebou, abyste zdrávi došli a zaznamenali netradiční výhledy do údolí Dyje. Takto osvěženi budete dobře naloženi pro loučení se Starým rokem.
Kdo se vydá do Brna na Nový rok, může se účastnit 1. 1. 2012 první cyklistické jízdy Brnem, která začíná v 10 hodin na náměstí Svobody a končí na Brněnské přehradě. Brněnské poledne odtroubí Moravské žestě v 11hodin z věže Staré radnice. A Brněnské podzemí se opět otevře a můžete projít se pod Zelným trhem, nebo navštívit Hvězdárnu a planetárium Brno na Kraví hoře, které vyrostlo z dětských střevíčků astronomické instituce v multivizuální centrum, ve světové Přírodovědné exploratorium.
V bazilice Nanebevzetí Panny Marie si potěšíte tradičním betlémem, ale i jeho virtuální podobou připravovanou v kapli baziliky pomocí projekce s Městským divadlem Brno. Největším lákadlem zůstane novoroční ohňostroj v 18 hodin nad brněnskou dominantou – hradem Špilberk, hudební doprovod ohňostroje je živě vysílán z Rádia KISS Hády, stačí tedy najít místo s výhledem na Špilberk, navolit si na mobilu zmíněné rádio a sledovat ohňostroj odkukoliv i s hudbou.
Kde přespat u Brna? Poradíme Vám.
Zimní sunovrat proběhne letos 22.12. v 6,30 hodin, znamená to, že se k nám slunce opět začne vracet a dny se začnou prodlužovat. Lidová pranostika říká, že na Nový rok o slepičí krok, studentům se podařilo se odvodit délku slepičího kroku a trvá 5 minut a 15 sekund. Ta tedy pěkné rozloučení se starým rokem a řádné vykročení, nikoliv slepičím krokem. Hezký celý nový rok!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *