Starožitnosti mohou nabývat nejrůznějších podob

Zařizujete si rodinné obydlí? Patříte mezi příznivce klasického nábytku před tím moderním? Ať už z vlastní vůle nebo kvůli charakteru objektu? Potom vás budou ve všech případech zajímat starožitnosti. Ty totiž působí nejenom originálním a duchaplným dojmem, ale zároveň mají stále narůstající hodnotu.

Typickým příkladem je starožitný nábytek. Ten si můžete pořídit v podstatě do libovolného interiéru a doladit si i ty nejmenší detaily k obrazu svému. Na mysli máme hlavně židle, křesla, pohovky, skříně a komody. Ve výčtu starožitného nábytku by šlo určitě sáhodlouze pokračovat.

U tohoto typu sortimentu však zůstat nemusíte. Vždyť starožitnosti mají i zcela odlišnou podobu.

Co takhle starožitné obrazy?

Vybavování interiérů, to není pouze nakupování starožitného nábytku, ale také zajištění i těch nejmenších detailů v každé místnosti. Nenápadné bytové dekorace s historií nebo předměty zavěšené na stěně udělají své.

Chcete-li se dopracovat k působivé a zároveň hodnotné domácnosti, pak se zaměřte na starožitné obrazy. Ty jsou prodávány v nejrůznějších variantách provedení, jakými jsou akvarel, olej, kresba či grafika a tisk. Stačí si pouze ujasnit, co rozjasní vaše bydlení a zaměřit se na výběr konkrétního díla.

Starožitnosti neboli antikvity jsou bytovými doplňky, z nichž doslova čiší historie, umělecký směr, originalita a cennost. A možná právě proto tento styl upoutá při zařizování obydlí i vaši pozornost.

Výběr je v tomto směru opravdu bohatý. Zakoupit můžete keramiku, porcelán, svítidla, kovové předměty, sklo, ale také starožitné šperky. Ty udělají velkou radost nejenom ženám, ale i mužům. Ostatně, kdo by nechtěl na svém těle nosit šperk s dlouhou historií a patřičnou hodnotou? To všechno vám přináší současný svět antikvariátu ve své plné síle.

Starožitné šperky – dodají vám punc výjimečnost

Víte, že módní návrháři se často inspirují minulostí, například divokými padesátými léty minulého století nebo obdobím swingu ve dvacátých a třicátých letech? A viděli jste už starožitné šperky z této doby? Mnohé jsou skutečně krásné a dodají vám punc výjimečnosti. Ale nenajdete je v běžných obchodech. Tam se vám snaží prodat nejnovější kusy. Vy ale hledáte něco trvalého, kvalitního, co prověřil čas. Musíte se obrátit na prodej starožitností, a pokud budete mít štěstí, najdete tam klenoty, které hledáte. Nosit starý šperk je výsada. Vždyť se za tím skrývá nějaký zajímavý příběh, škoda jen, že se ho nedozvíme.

Starožitné šperky – od drobných kousků až po honosné náhrdelníky

Starožitné šperky – to je celá kategorie krásných klenotů, od drobných náušnic až po velké a honosné náhrdelníky. Jsou zlaté, stříbrné a většinou zdobené drahými kameny. Nemusí to být diamanty, to je dnes spíš móda, v minulosti se používaly drahokamy nejrůznějšího původu. Dnes obdivujeme, jaké krásné odlesky a barvy tyto kameny vytvářejí. Staří zlatníci a šperkaři znali tajemství vzácných kamenů a dokázali využít jejich jedinečných barev a třpytu. Někdy si říkáte: Dokáží dnešní zlatníci vytvořit takové nádherné kousky? Starožitné šperky dnes právem obdivujeme.

Vyberte si vzácné drahokamy a vložte je do nového šperku

Starožitné šperky nejsou jen hotové klenoty, které si můžete hned vzít na sebe. V nabídce starožitností jsou třeba jen jednotlivé vybroušené kameny, které vám zkušený klenotník zasadí do nového šperku. A víte jak krásně září při dopadu světla opál, český rubín, topaz či ortoklas? Například opálů je celá řada, velmi ceněný je ohnivý opál s divokými rudými odlesky. V minulosti si lidé více vážili drahých kamenů, věřili, že drahokam dodává svému nositeli nové vlastnosti, formuje jeho charakter. Starožitné šperky jsou skvělým dárkem, který ocení ženy i muži.

Starožitný nábytek jako pýcha domácnosti

Starožitný nábytek vzbuzuje v mnoha lidech nejrůznější pocity. Na mnohé dýchne tajuplnou minulostí, pro jiné je dokonalým vzhledovým skvostem, jenž zapadne nejenom do tradičního, ale i moderního interiéru. Starožitný nábytek je spjat především s dlouhou historií, která se váže k danému století. Čím starší kousek si vyhlédnete, tím máte větší jistotu, že jeho hodnota bude rychleji stoupat.

Starožitnosti tohoto typu pokrývají libovolné typy výrobků. Od klasických židlí, přes komody a skříně, až po truhly, pohovky, sofa a křesla. I díky tomu se mohou kvalitní starožitnosti stát nedílnou součástí vašich vnitřních prostor.

Objevte kouzlo starožitného nábytku a pojměte tento sortiment nejenom jako nový doplněk interiéru, ale také jako výnosnou investici do let budoucích. Vybírejte z prověřených starožitností nejrůznějšího typu a zakomponujte do svého obydlí patřičný kus historie.

I staré věci dokážou stále udělat radost

Leží vám ve skříni starý neznámý předmět, šperk, keramika, soška nebo jakákoliv jiná starožitnost? Je možné, že vám něco podobného zůstalo například po prarodičích či jste tuto zdánlivě bezcennou tretku dostali darem od známých a již několik let slouží nanejvýš jako lapač prachu. A to se v žádném případě nemusí jednat pouze o malé předměty. Zkuste jim vdechnout nový smysl díky www.antikcas.cz.

Možná nastal čas tyto zajímavosti očistit a zkusit využít jejich skutečnou hodnotu. Prodejní potenciál, který v sobě starožitnosti ukývají, bývá často podceňován. Vyzkoušejte například vyhledat na webu medaile, obrazy, glóby č i cokoliv jiného podobného tomu, co maté vy, a zjistěte tak, za kolik se podobné věci prodávají. Poté již stačí pouze pořídit fotografie a počkat, až se najde zájemce, kterému udělá vaše cennost mnohem větší radost.

Pokud sběratelem nejste, možná se jím teprve stanete

Lásku ke sběratelství můžete cítit už odmalička, nebo ji v sobě objevit až během života, například při nákupu známek, nábytku, hodin či cennějších věcí, jako jsou například starožitné šperky. Neváhejte prozkoumat kategorie nabízených historických cenností napříč mnoha stoletími a možná zjistíte, že by některé z nich mohli zdobit třeba váš byt.

Samozřejmě nemusíte ihned investovat do toho nejdražšího, co se na trhu se starožitnostmi nachází. Jen pro představu lze doplnit, že jedním z nejdražších předmětů prodaných ve světě je například váza Qing dynastie Pinner, která byla v roce 2010 vydražena za v přepočtu cca. 1,6 miliardy korun. Pokud se vám tedy nakupování starých sběratelských předmětů zalíbí, možná vás tato nová vášeň dovede k nejednomu cennému úlovku.