ManMark Czech Republic informuje

Vynikající zaměstnanec – někdy výhra, někdy problém


ManMark Czech Republic s.r.o.:

Mimořádně dobří pracovníci jsou pravým požehnáním každé firmy, ale také často noční můrou některých nadřízených. Proč?

ManMark: setkali jsme se, se situacemi, kdy jsou mimořádně dobří zaměstnanci se svým postavením ve firmě nespokojeni, jsou frustrováni a přemýšlejí o odchodu. Důvodem přitom ve většině případů nebývají peníze. Setkali jsme se i s tím, že tyto lidi jejich nadřízení neuměli ocenit. Byli alergičtí na jejich věčné připomínky, nápady či kritiku.  

ManMark  uvádí jako příklad

kreativní, výkonnou a schopnou ženu (s velkým talentem prodávat). Propracovala se do pozice prodejní ředitelky střední rodinné firmy, která se potýkala s neschopností rozšířit vlastní prodej. Nová manažerka přišla se zajímavým a dynamickým plánem, jehož realizace však neustále ztroskotávala na tom, že od ostatních vedoucích nedostávala k dispozici vhodné prostředky (peníze, lidi, produkty…). Po půlroce marného boje nakonec odešla a firma pokračovala v trendu mizerných prodejů.

ManMark a jeho druhý případ  

Mimořádně schopný a vytížený šéf technického oddělení v jedné počítačové firmě (pracoval zhruba 12 – 14 hodin denně a měl velmi dobré výsledky) byl neustále zatěžován dalšími a dalšími úkoly. „Ty to přece zvládneš!“ tvrdil mu jeho šéf.

Šéfové jsou často k mimořádným kvalitám svých pracovníků až neuvěřitelně slepí. Někdy je totiž tito lidé svými kvalitami rozčilují – jsou dobří právě v tom, v čem je šéfova slabina a skvěle ho tak doplňují, ale když například kreativní šéf nemá rád nepříjemné dotahující šťouraly! Připadají mu jako brzda, jako těžká koule, která ho drží k zemi a připomíná termíny a rozpočty, zatímco on by se rád vznášel ve výšinách…  

Dalším důvodem je, že sice oceňujeme (i když zřídka doceňujeme), co všechno dělají, ale rozčilují nás a vadí nám svými nedokonalostmi v jiných oblastech. Vynikající pracovníci mají také vadu, že jsou často chytřejší než šéf – a to nezralá autorita špatně nese, obzvlášť, když to umějí dát náležitě najevo (ironie bývá u některých z těchto typů velmi silnou zbraní). Konečně poslední z nejčastěji frekventovaných důvodů je, že se tito lidé chovají jako „fachidioti“ – mají svůj styl práce a svůj pohled na věc a ten nutí ostatním bez ohledu na vhodnost nebo nevhodnost. Navíc se často sami přetěžují a pak se necítí dobře, ale nedokáží svůj styl práce změnit.  

 

www.manmark-rychnovnadkneznou.cz