Montované haly a ocelové konstrukce

Montované haly a ocelové konstrukce

Montované haly

Montované haly jsou složeny z ocelové konstrukce. Základem ocelové konstrukce je ocel s vyšší třídou pevnosti, ocel se stále více prosazuje díky své všestranosti a nevyčerpatelnosti. Ocelová konstrukce je složena z ocelových rámů, které tvoří ocelové sloupy, ocelové příčele, ocelové náběhy a plotny. Ve střešní části jsou ocelové rámy propojeny ocelovými vaznicemi, v boční části ocelovými paždíky. Vzdálenost mezi jednotlivými ocelovými rámy se nazývá modul haly. Optimální modul haly je cca 6 metrů. Je možné vyrobit montované haly v rozponu (šířka haly) do 37 metrů bez podpěry, při větších šířkách haly je potom vhodnější již podpěra.

Opláštění ocelové konstrukce

Montované haly se oplášťují sendvičovými panely. Sendvičové panely vynikají dlouhou životností, snadnou údržbou, výbornými tepelněizolačními vlastnostmi, parotěsností, kvalitou, rychlostí montáže a vysokou požární bezpečností haly. Haly oplášťujeme sendvičovými panely různých tlouštěk, nejčastěji však tloušťkou 80-100mm. Tato šířka panelu zabezpečuje příjemnou teplotu v létě a úsporu energie na vytáúění v zimě. Sendvičový panel je složený z jádra z tuhého polyuretanu, který má jednu z nejnižších vodivostí, což je důležité pro tepelně izolační vlastnosti panelu. Krycí plechy sendvičového panelu jsou pozinkované. Na opláštění montované haly je na výběr celá škála standardních barev, za příplatek je možná jakkákoli barva sendvičového panelu na opláštění montované haly.

Vrata, dveře, okna a světlíky pro montované haly

Plastová okna montované haly

Pro výplně stavebních otvorů jsou vhodná plastová okna resp. pás plastových oken v boční stěně montované haly. Na dobré prosvětlení např. výrobní haly je též vhodný hřebenový světlík, který zajistí dostatek denního světla na provoz v hale. Dveře montované haly jsou rovněž plastové. Okna i dveře montované haly jsou s 5-ti komorovým profilem.

Sekční vrata haly

Sekční vrata jsou moderní a snadno manipulovatelná, jsou vhodná především s průmyslovým motorem, který zajišťuje snadné ovládání. Sekční vrata je možné prosvětlit plexi okénkami různých tvarů a rozměrů. Pro nezateplené haly se navrhuje jiná ocelová konstrukce, zejména u těchto hal se využívají boční ocelové paždíky, vaznice ve střešní části musejí být hustěji kladeny, aby nedošlo k prohnutí plechu. Na výběr je celá řada kvalitních oplášťovacích plechů různých tlouštěk a barev. Pro prosvětlení nezateplené haly jsou především vhodné střešní prosvětlovací pásy ze sklolaminátu. Vrata je možné namontovat jak sekční tak ocelové, stejně tak i dveře.

Kombinovatelnost ocelové haly

Montované haly lze libovolně kombinovat s jinými stavebními materiály – přistavovat ke zděným stavbám, je možná prosklená hala jako autosalon, je možné část haly vyzdít a část z oceli, haly lze dodatečně jakkoli prodlužovat či zvyšovat. Montáž haly je rychlá, což snižuje investiční náklady na stavbu. Montované haly firmy MONT-KOVO montují tři 6-ti členné montážní skupiny včetně vedoucího skupiny, který dohlíží na správný postup montáže. Montované haly jsou před výrobou zkresleny v 3D programu Tekla Structures, který zajišťuje bezchybnou výrobu a následnou montáž.