Výběr vázání na snowboard

Výběr vázání na snowboard

Snowboardové vázání je důležitou komponentou snowboardového vybavení. Spojuje snb boty se snowboardem. Snowboardová vázání se prodávají zhruba od 1 000 Kč za základní modely. Ceny sahají až k deseti tisícům v případě špičkových modelů z aktuální snowboardové sezony.

Druhy materiálů pro snowboardová vázání
Snowboardová vázání jsou vyrobena z několika druhů materiálů. Na kostru snb vázání se ve většině případů používá tvrzený plast, který je lehký a zároveň i dostatečně pevný. Některé špičkové modely mohou mít kostru vyrobenu ze speciálních slitin. Na kostru snb vázání jsou uchyceny strapy s ráčnama a zubatým páskem. Strapy jsou vyráběny z koženkových materiálů v kombinaci s pěnovými plasty pro polstrování. Ráčny jsou u levných modelů plastové, u dražších se ve většině případů používá slitina kovů. Zubaté pásky jsou zásadně plastové.

Uchycení vázání ke snowboardu
Vázání se ke
 snowboardu uchycuje zpravidla pomocí 4 šroubků. Aby bylo možné snb vázání správně nastavit je mezičástí pro spojení kroužek, který je možné podle potřeby nastavit na požadovaný úhel.

Možnosti nastavení snowboardových vázání
Snb vázání je možné nastavit hned několika způsoby. Cílem je nastavit vázání přesně podle našich potřeb. Důležitým parametrem je úhel v jakém je vázání ke snowboardu uchyceno. Ten by se měl u přední nohy pohybovat mezi 10 až 30 stupni a u zadní nohy mezi -10 až +10 stupni. Kromě úhlu můžeme nastavit také sklon patky tak, aby patka byla oporou během jízdy.

Rozdělení snowboardových vázání podle způsobu utahování

Klasická snowboardová vázání
Jsou běžným a nejrozšířenějším typem. Každé vázání má dvě ráčny, pomocí nichž se utahuje bota do vázání. Tato vázání jsou technologicky nejstarší, ale na druhou stranu osvědčená. Jejich výhodou je pevné utažení boty ve vázání. Nevýhodou je zdlouhavější utahování. Tato vázání se vyskytují v celém cenovém spektru. U nejdražších modelů může probíhat utahování pouze jednou ráčnou, která je ocelovým lankem propojena s předním strapem. Obsluha je tedy velmi rychlá. Tato speciální vázání však nenabízí všichni výrobci.

Vázání s odklápěcí patkou
Průkopníkem, který má zároveň i svůj patent na systém odklápěcí patky je snowboardová firma Flow. Tato firma se specializuje na
 snowboardová vázání s odklápěcí patkou. Jiné modely v nabídce nehledejte. Takové vázání je možné koupit přibližně od 2 000 Kč. Výhodou je velice rychlá a pohodlná obsluha. Stačí odklapnout patku a vytáhnout botu, utahování probíhá zaklapnutím patky vázání. Nevýhodou tohoto vázání je fakt, že noha v něm nesedí tam pevně jako ve vázání klasickém. To nemusí být překážkou, jde spíše o zvyk.

Kombinovaná vázání na snowboard
Tento typ vázání spojuje výhody výše uvedených typů vázání. Jedná se o vázání s rychlou a pohodlnou obsluhou. Zároveň pevně drží boty ve vázání. Tento typ vázání nevyrábí všichni výrobci. Můžete se s nimi setkat například u výrobce K2, který každou sezonu nabízí tato vázání pod označením Cinch. Tato kombinovaná vázání na snowboard jsou dražší jak běžné typy vázání. Sehnat je můžete zhruba od 3 000 Kč ve výprodeji.