Zoomové dalekohledy a permafokus dalekohledy

Na trhu jsou k dostání i dalekohledy bez zaostřování – tzv. permafokus. Tyto dalekohledy nejsou vybaveny středovým zaostřovacím kolečkem. Dalekohledy nemají ani dioptrickou korekci, z tohoto důvodu nejsou vhodné pro uživatele s rozdílem v dioptriích mezi očima. Nenechte se zmýlit, že takový dalekohled je k ničemu; musí přeci existovat důvod, proč jsou vyráběny a nabízeny na trhu. Permafokus lze využít při pozorování stadionových sportů na okruhu (atletika, motocykly na ploché dráze,…) nebo v případech, kdy se dalekohledem dívá více lidí a majitel nemusí všem jednotlivě vysvětlovat, jak se s dalekohledem zachází. Dalekohledy bez zaostřování jsou hojně zastoupeny v kategorii námořnických dalekohledů, tedy jejich užití je vhodné na moři. Ve jmenovaných případech by bylo zcela nemožné, aby pozorovatel dalekohled neustále přeostřoval. Tento dalekohled má zaostřen zpravidla od 20m a dále. Ostrost dalekohledů permafokusů není dokonalá jako u klasických dalekohledů, ale pro zmiňované účely je naprosto dostačující a praktičnost tento nedostatek hravě vyváží.

Jako příklad dalekohledu bez zaostřování lze uvést námořní vodotěsný dalekohled Sailor 7×50 od Delta Optical, který je plněn dusíkem a vybaven optickým sklem BaK4.

Tento a další široká nabídka dalekohledů, mikroskopů, dálkoměrů, divadelních kukátek, puškohledů je zahrnuta na dalekohledy-puskohledy.cz.

V nabídce výše jmenovaného e-shopu jsou také zoomové dalekohledy, které jsou vybaveny proměnlivým přiblížením. Zoom je ovládán pomocí páčky umístěné na okuláru dalekohledu. Tyto dalekohledy jsou značeny např. 12-36×70; první čísla udávají rozsah přiblížení a druhé číslo jako u klasických dalekohledů průměr přední čočky objektivu. Zoomové dalekohledy umožňují pozorovateli pohodlně pozorovat jak objekty v širším obzoru (při malém přiblížení), tak pozorovat objekty v dálce a následně si přiblížit a prohlédnout jeho detaily (při větším zvětšení). Pozorovat lze i opačným směrem; zoomový dalekohled umožňuje přelétnout zdaleka do blízka. Chod zoomového dalekohledu je zcela plynulý (výhoda při pozorování pohyblivých cílů). Zoom však nepřináší jenom výhody, ale nese s sebou i nevýhody. Oproti klasickým dalekohledům (s konstantním přiblížením) mají menší zorné pole. Konstrukce optiky dalekohledu je složitější, což vede ke světelným ztrátám, těžší hmotnosti dalekohledu, špatnému kontrastu obrazu při maximálním využití zoomu a náchylnosti k poškození optiky. Tedy čím větší zvětšení tím se snižuje světelnost, zužuje zorné pole a snižuje hloubka ostrosti. Při změně přiblížení je dobré doostřit dalekohled. Díky složitější optice je zoomový dalekohled zpravidla dražší než dalekohled s konstantním přiblížením. Profesionálními pozorovateli jsou mezi zoomovými dalekohledy upřednostňovány monokulární zoomové pozorovací dalekohledy, které mají větší rozměr, průměr čočky a tedy větší světelnost. Tyto dalekohledy jsou používány se stativem, čímž dochází také k redukci třesu obrazu při větším přiblížení.

Velice populárním zoomovým dalekohledem pro pozorování přírody je Zoomar 12-36×70 od společnosti Bresser. Díky velkému průměru čoček má dalekohled dobrou světelnost. Široký rozsah zoomu umožňuje pohodlně pozorovat detaily na vzdálených objektech. Dalekohled je vybaven antireflexními vrstvami FMC a optickým sklem BaK4. Nejkratší ostřící vzdálenost dalekohledu je deset metrů. Dalekohled není odolný proti vlhkosti. Tělo dalekohledu je pogumováno (černě) a očnice jsou ergonomicky vyrobeny tak, aby umožňovaly pozorování i uživateli s dioptrickými brýlemi. Dalekohled je velice oblíben a využíván myslivci na posedech nebo pozorovatelnách. Dalekohled váží 1,5 kilo.