Co je to exekuce?

Exekuce je vlastně přímý vykonavatelný nástroj v případě, kdy dlužník (povinný) neuhradil dluh, který má vůči věřiteli (oprávněnému). Samotná exekuce spočívá většinou ve vymožení peněžité částky od povinného pro oprávněného, exekuce je nucený výkon exekučního titulu. Exekuce může být prováděna buď srážkou ze mzdy či jiných příjmů, zablokování bankovních účtů, prodejem movitých věcí a nemovitostí, zřízením exekutorského zástavního práva na nemovitosti, odebráním věci, rozdělením společné věci, prodejem družstevního podílu v družstvu – prodej družstevního bytu atd.

Exekuce nemovitosti

Pokud byla na vás nařízena exekuce a jste-li vlastník nebo spoluvlastník jakékoliv nemovitosti, tak vám exekutor v exekučním řízení jako první obstaví nemovitost nebo podíl na nemovitosti. V případě exekuce nemovitosti neznamená, že o nemovitost můžete přijít v dražbě. Nejdůležitější je okamžitě jednat a nečekat na poslední chvíli. Čím dříve se exekuce na domě nebo bytě vyplatí a dražba zastaví, tím méně budete za exekuci platit. Náklady exekuce se řídí podle vyhlášky 330/2001 Sb. a odměny a náklady za provedení exekuce nebo samotné dražby jsou vysoké a v mnohých případech i mnohonásobně převyšují výši samotného dluhu. Pokud si nejste jisti, jestli na vaší nemovitosti nevázne exekuce, využijte zdarma aplikaci – nahlížení online do katastru nemovitosti, kde zjistíte, jestli vaše nemovitost není zatížena exekucí nebo jinou právní vadou.

Exekuci na nemovitosti můžete vyplatit dlouhodobou půjčkou bez registru a poplatku až na 20 let a tím zabránit nedobrovolné dražbě nemovitosti za zlomek její tržní hodnoty.