Nezaměstnanost handicapovaných

Pouze necelých 17% z postižených lidí v ČR má práci. Přitom právě tito lidé mohou být velmi dobrými a vděčnými zaměstnanci. I tak mají problém najít práci. Zaměstnavatelé se zkrátka obávají, že jim handicapovaní přidělají více práce a budou jim tak na obtíž. Pracovní pozice pro takto znevýhodněné lidi by měla být určitým způsobem klidnější případně trochu upravená. Ale není zde problém pouze na straně zaměstnavatelů.

Zdravotně postižení lidé často ani nevědí, že pracovat mohou, bez toho aniž by přišli o invalidní důchod. Takovými informacemi se totiž úřednice na úřadech práce nechlubí. Hledání práce je již tak dosti náročné pro lidi bez postižení, proto se není čemu divit, že mnoho handicapovaných lidí tak proto volí cestu nejmenšího odporu, zůstat doma a pobírat dávky.

Hlavní barierou je nedostatek informací, jak na straně zaměstnavatele, tak zaměstnance. Často se totiž jedná o první zkušenost obou stran, kdy ani jedna neví, co má od nového pracovního poměru očekávat.

Mnoho zaměstnanců totiž ani netuší, že při zaměstnání handicapovaného člověka má nárok na slevu na dani z příjmů. Zde záleží na vážnosti postižení, jedná-li se o těžší, může se ročně jednat až o 60 tisíc. Žádat mohou také o příspěvek na zřizování nových pracovních míst, tedy na nákup vybavení a zařízení.

I když jsou handicapovaní pomalejší, patří mezi ty nejloajálnější zaměstnance, jsou pečliví a váží si toho, že mohou pracovat.