Podlahy a jejich historie.

Podlaha je jediný prvek, o který se neustále opíráme. Klademe na ni veliké požadavky, jako například její pevnost, odolnost, zvukovou a tepelnou izolaci, také nám záleží na její hygienické nezávadnosti a v neposlední řadě potřebujeme uspokojit své oko, proto klademe důraz na její estetickou stránku. Příjemná podlaha nám zaručuje celkovou harmonii interiéru našeho domova.

K nejstarším materiálům, který se na podlahy používal, je hlína. Naši předci používali hlínu nejen na podlahy, ale stavěli si z ní své příbytky. Například: sumerské zikkuraty, nebo francouzské zámky na Loiře a o našich lidových stavbách ani nemluvě. Později naši předci zpevňovali hodně namáhaná místa dlažbou z plochých kamenů a kvůli její chladnosti na ni pokládali slámu. Od pozdního středověku se začaly pokládat do hliněné mazaniny cihly. Ty později nahradily pálené dlaždice čtvercového, nebo šestihranného tvaru. Ještě dnes je můžeme vidět na půdách starších domů.

Podlahy ze dřeva se poprvé objevily v dobách krále Šalamouna před 3000lety a další informace pocházejí z dob středověké Evropy. Základem byly jednoduché hoblované fošny a prkna. V 16. Století se objevují první reprezentativní dřevěné podlahy. Dřevo se mořilo a skládalo se do různých vzorců. Za vrchol umění dřevěných podlah se pokládá 17. a 18. Století. Přicházejí do mody  deskové parkety, které jsou vynálezem Francouzů. Ještě dnes jsou vidět v některých francouzských barokních zámcích.

V 19. století, díky novým pilám, strojům a průmyslovému zařízení, se staly parkety výhradní výsadou králů a horní společenské vrstvy. Parkety se pokládaly pomocí tenkých ocelových hřebíků a efektivních lepidel, tím se stala pokládka a renovace parket jednodušší. Aby podlahy lépe držely, začalo se  s výrobou prken i parket s drážkou a perem. To už se prkenná podlaha používala i továrnách, mlýnech a jiných průmyslových prostorách. Vzory skládané z parket, už nebyly tak honosné, zato už lidé neměli v místnostech hliněnou podlahu.

V dnešní době se používá veliké množství materiálů, které můžeme na pokládku podlahy použít. Ale ten, kdo má doma staré parkety, často sáhne po renovaci parket. Je hodně firem, které broušení parket provádějí a vy si pak můžete, na takto zrenovované podlaze, dopřát nostalgické snění o časech minulých.