Co by v životopise být nemělo?

Personalisté denně dostávají desítky životopisů, které nemají formu nebo obsahují nepodstatné informace. Co by Váš životopis neměl obsahovat?

Životopis je dokument, který vám může otevřít bránu k vašemu vysněnému povolání. Důležité tedy je tento dokument formulovat správně a pokusit se tak zaujmout personalisty.
Jako první vyřazujeme starý způsob psaní životopisů. Tento druh životopisů měl formu slohové práce, proto byl nepřehledný a personalisté jej museli přečíst celý, aby se dozvěděli hlavní body, které je zajímali. Není divu, že tento životopis nahradil životopis s mnohem přehlednější strukturou, od čehož se také odvíjí jeho název strukturovaný životopis. Zde máte jasně daná pravidla co má či nemá obsahovat. Pojďme si tedy přiblížit časté chyby v psaní tohoto životopisu.

Neuvádějte, z jakých důvodů jste opustili předchozí zaměstnání, k takovému objasňování budete mít, při troše štěstí, možnost při osobním pohovoru. Tato informace by mohla vyvolat pochybnosti. Také není dobré uvádět podrobné osobní informace. Pokud máte pracovní zkušeností, zaměřte se více na ně, než na vaše dosažené vzdělání. Samozřejmě i ve strukturovaném životopise existuje kolonka se zájmy. Dávejte si ovšem pozor, ať neuvedete nějaké riskantní a nebezpečné koníčky. Podívejte se na příklad na životopis vzor 2012.
Co se týče úpravy vašeho CV, dbejte na jednoduchost. Jedná se o velmi seriózní dokument a nehodí se používání různých druhů písma nebo použití barevného papíru.