Kdy začít s návrhem interiéru a co vlastně obnáší

S návrhem interiéru je dobré začít ještě před návštěvou stavebního úřadu. A proč? Protože návrh interiéru může změnit umístění oken, nebo rozvodů v místnostech.

Zodpovědný bytový designer

Každý dobrý bytový designer by měl jednotlivé projekty řešit zcela individuálně, v úzké spolupráci se zadavatelem. Je dobré mít na paměti, že design interiéru není pouze o exkluzivním nábytku a doplňcích, ale i o funkčnosti celého prostoru. K čemu by nám byl překrásný interiér bytu, který nesplňuje svůj účel? Proto si bytový designeři všímají i těch nejmenší detailů a zasazují všechny prvky interiéru do souvislostí celého prostoru.

Návrhy interiérů a jejich součásti

Pokud se rozhodneme realizovat návrh interiéru s pomocí nějakého ateliéru, měli bychom vědět, co vše takový projekt obnáší. Po prvotním sezení s designerem následuje velmi detailní prohlídka interiéru a vznesení požadavků na jeho finální podobu ze strany zadavatele. Iniciativu poté přebírá bytový designer. Při návrhu vychází z dispozic projektu celého domu, jeho umístění na pozemku a orientaci vůči světovým stranám. I když se jedná pouze o jednu místnost, je zapotřebí ji chápat v širokém kontextu celé stavby.

Klidně se může stát, že například návrh kuchyně bude potřebovat probourání příček, nebo posunutí oken, aby byl výsledek opravdu perfektní. Určitě se není čeho obávat, výsledek určitě oceníte. interiér ložnice zase může být ovlivněn účelem místnosti. Rozdíl bude v případě, kdy půjde skutečně pouze o ložnici a ve chvíli, kdy ložnice poslouží i jako pracovní prostor.

Interiéry bytu a jejich uspořádání v prostoru

Interiéry bytů by měly být vytvářeny s důrazem na jejich funkčnost. Proto je důležité, abyste se bytovému designérovi zmínili skutečně o všem. Třeba o domácích mazlíčcích, nebo plánovaných dětech. Rozdíly pak budou v uspořádání jednotlivých místností, jejich vybavení nábytkem, spotřebiči a dokonce i v doplňcích. Opravdoví odborníci z oboru budou řešit i takové maličkosti, jako jestli jsou uživatelé praváci, nebo leváci.

Home design v rukou profíků

Jak vidíte, home design je opravdu velká věda a proto je lepší se obrátit na specializované firmy, které se návrhy interiéru zabývají a celý projekt novostavby, nebo rekonstrukce řešit s nimi. Toto doporučení samozřejmě neplatí pouze pro interiéry bytů, ale pro jakékoliv prostory, včetně těch veřejných a komerčních. Promyšlený interiér obchodu dokáže zvednout tržby, dobře řešený interiér restaurace přiláká více návštěvníků, vše je o profesionálním přístupu. Nenechávejte si své plány pro sebe a podělte se s nimi s bytovými designery.