Nová zelená úsporám – zateplete s dotací

V roce 2013 bude spuštěn další dotační program s názvem Nová zelená úsporám, který je zaměřen na investice do energetických úspor při rekonstrukcích i v novostavbách. Budou podporovány jak soukromé domy, tak veřejné budovy. V programu bude podporováno například komplexní zateplení rodinných a bytových domů.

Zateplení fasád s dotací budou moci získat i veřejné budovy jako školy, školky, domovy seniorů apod. Opatření budou financována formou přímé dotace, zvýhodněného úvěru a bonusu. Ministerstvo životního prostředí bude podporovat i přípravu projektové dokumentace. Pro komplexní zateplení domu Vám bude navržen správný polystyren v odpovídající tloušťce. Fasádní polystyren je nejoblíbenějším izolantem pro zateplení fasád. Jeho cena spadá na samé dno v porovnání s modernějšími a dražšími typy fasádních izolací. Uchovává si pořád velmi slušné tepelně izolační vlastnosti. Žadatelům o dotaci v programu Nová zelená úsporám bude přispíváno i na vytvoření projektové dokumentace. Ta určuje přesné porovnání současného a nového stavu a vypočítává velikost úspory.

Projekt navrhuje jaká opatření mají být použita pro dosažení předpokládané úspory. Přesné podmínky programu Nová zelená úsporám budou vyhlášeny na začátku příštího roku. Požádat o dotaci bude možné elektronicky a na krajských pracovištích SFŽP. O dotaci z programu Nová zelená úsporám lze žádat jak před realizací opatření tak po ní a uznány budou náklady na opatření realizováné po 1. lednu 2013. Žadateli o dotaci na zateplení mohou být například vlastníci rodinných a bytových domů, tzn. fyzické osoby, společenství vlastníků bytových jednotek, bytová družstva, města a obce (včetně městských částí), podnikatelské subjekty, případně další právnické osoby.