Jak vybrat správné rošty do postele

Aby matrace mohla šetřit Vaše zdraví, musí ležet na tom správném roštu. Jinak hrozí, že nebudete mít užitek ani z jednoho.

Odborníci tvrdí, že zatímco životnost matrace je asi deset let, pak je třeba matraci vyměnit, kvalitní rošt může vydržet i celý život. Na dvojlůžko širší než 140 centimetrů budete potřebovat dva rošty a dvě matrace. Je to výhodnější, protože až se některá část postele opotřebuje, výměna vyjde levněji.

Při nákupu roštu musíte zohlednit několik aspektů, mezi základní patří:

– vaše hmotnost – nosnost roštů je různá, nejčastěji bývá od 80 – 130 kg,

– peníze – záleží na částce, kterou chcete do roštu investovat, ceny roštů se pohybují od cca 1 000,- Kč do cca 18 000,- Kč,

– matrace – pokud nebudete kupovat rošt i matraci, ale chcete si ponechat současnou matraci, musíte jí přizpůsobit také rošt. Jiný rošt budete volit pod pružinovou matraci, jiný zase pod matraci latexovou,

– vaše zvyky – pokud si večer rádi v posteli čtete, je vhodné koupit si rošt s polohováním hlavy,

– váš zdravotní stav – zejména starší lidé nebo lidé po operaci ocení elektrický motorový lamelový rošt, který jim zpříjemní a ulehčí pobyt v posteli. Výhodou elektrického motorového roštu je také jednoduchá manipulace pomocí dálkového ovládaní. U lepších elektrických roštů je také pojistka (záložní 9V zdroj), který slouží pro návrat roštu do standardní polohy v případě výpadků el. proudu.

 

Rosty.cz - lamelové rošty
Rosty.cz – lamelové rošty

 

Rošt přebírá od matrace zatížení a rovnoměrně ho rozkládá. Pokud je však matrace silnější, na rošt moc práce nezbude, protože většinu váhy rozprostře sama. Velice důležitý rošt naopak bývá, je-li matrace slabší než sedm centimetrů.

Na rozdíl od plných či děrovaných desek v rámech postelí odvádí rošt vlhkost, čímž se lůžko spolehlivě odvětrává. Jinak v matraci vzniká ideální prostředí pro plísně a roztoče.

Rošt může být pevný laťkový, nebo složený z pružných lamel.

Pevné, laťkové rošty se většinou vyrábějí ze smrkového dřeva. Nejlépe se hodí pod pěnové matrace s vyšším jádrem. Nebo pod matrace s pružinovou kostrou či taštičkovými pružinami, protože ty se dobře tvarují, ovšem mezery mezi latěmi nesmějí být větší než čtyři centimetry. Jsou-li latě od sebe vzdálené více než šest centimetrů, může se jakýkoli typ matrace deformovat.

Lamelové rošty rozdělujeme na pevné, polohovací a elektrické. Lamelové rošty mívají rám a k němu přichycené lamely. Větší počet je výhodnější, protože rošt musí být dostatečně odolný a matrace se nesmějí prohýbat. Kvalitní rošt by měl mít alespoň 28 pružných lamel.

Lamely mohou být různě široké, v odlišných vzdálenostech od sebe. Vyrábějí se z březového či bukového dřeva nebo z umělých materiálů. Lamely by měly pružit. Je lepší zvolit kvalitnější rošt s větším množstvím pružně uchycených lamel.

Lamely ve výkyvných plastových nebo kaučukových pouzdrech mohou reagovat na zatížení, které matrace nevyrovná. Tím jí pomáhají a prodlužují její životnost. Podle toho, jak je zatížíte, se lamely v kloubech pohybují a natáčejí, čímž se přizpůsobují tvaru těla. Některé rošty mívají v bederní oblasti, která je nejvíce namáhaná, zdvojené lamely a na nich posuvné jezdce, jež usměrňují pružnost. Mezi novinky patří lamelové rošty kombinované s umělohmotnými talířky, které zaručují dokonalé přizpůsobení roštu.

Na lamelové rošty – pevné, pružné polohovací i elektrické se hodí latexové matrace  (kromě těch vyztužených kokosovláknitou deskou), matrace z líných a studených pěn. Tyto matrace jsou ohebnější a dobře se přizpůsobují tělu.

Pro každého zdravého člověka, který velké problémy s páteří nemá, jsou jako prevence nepolohovací lamelové rošty ideální. Když už má někdo páteř deformovanou, může si rošt nastavit podle potřeby. Kdo je opravdu nemocný a páteř se mu třeba vyboulí, lehce si polohovací rošt zvedne do sedu.