Okrasná jezírka

Jezírka se nemusíte vzdát, ani pokud nejste vlastníkem zahrady. Miniaturní okrasné jezírko můžete vytvořit vybudovat prakticky v jakékoliv nádobě jako je stará vana nebo sud. Pokud zvolíte pro miniaturní jezírko jinou než k tomuto účelu určenou  nádobu, je třeba ji vyložit speciální 0,5 mm PE folií. Před vložením folie zkontrolujte povrch nádoby, aby nedošlo k protržení folie ostrým předmětem.

Zahradní jezírka plánujeme pečlivě s ohledem na nosnost balkonu či terasy. Malá jezírka vyžadují většinou stinná místa s  maximálně 2-3 hodinovým slunečním svitem. Během poledne je nutné zabezpečit zastínění okrasného jezírka.  Malé množství vody v jezírku (nádobě) se rychle ohřívá a dochází k úbytku kyslíku. Jako kritická hodnota pro teplotu vody lze pouvažovat více jak 28 C.  Jestliže, si můžete dovolit trochu velkorysejší variantu malého okrasného jezírko, můžete jej doplnit o malou fontánku, které nejen, že uvede vodu do pohybu a vytvoří jezírko atraktivnější, ale také zabezpečí obohacení vody o kyslík, jehož obsah kleslá s vyšší teplotou vody. Pozor ovšem na optimální výšku proudu vody, aby při závanu větru voda z fontánky nedopadala mimo jezírko a nedocházelo k jejímu úbytku.

Také nezapomeňte, že jezírko budete mít i v zimě a je vhodné hned v úvodu naplánovat, kde jezírko bude během zimy. Většina nádob není mrazuvzdorná a manipulace s jezírkem nemusí být vždy snadná. Plně osázené jezírko není snadné přemístit z balkonu do domu.

I v malém jezírku můžeme pěstovat rostliny vyžadující různé hladiny vody. Odlišné úrovně hloubky, nutné pro odlišené typy rostlin, vytvoříme například kameny uloženými na dno jezírka.  Okrasné jezírko osadíme rostlinami stejně náročnými na podmínky (teplota, stín).

Malá okrasná jezírka mají velice omezený objem vody, v němž se rychlo nashromáždí různé nečistoty a látky, které negativné působí na kvalitu vody. Nezapomeňte proto pravidelně odstraňovat odumřelé části rostliny nebo redukovat rostliny, které bujně rostou a mají tendenci zakrýt celou vodní hladinu.