Práce v zahraničí

Léto je sice ještě daleko, ale pokud máte v plánu vycestovat do zahraničí na letní brigádu, je nejvyšší čas začít se zařizováním. Chcete-li začít s hledáním práce před prázdninami, vaše snaha by se nemusela setkat s úspěchem. Pokud nemáte žádné zkušenosti s prací v zahraničí a nevíte, co všechno zařídit a na co si dát pozor, přinášíme vám par užitečných rad.

Existuje několik způsobů, jak práci hledat. Na internetu na vás čekají nejrůznější nabídky práce, které rozhodně stojí za prozkoumání. Dalším a možná také jednodušším způsobem mohou být personální agentury. Problémem může být najít tu správnou agenturu. Je známá spousta podvodných agentur, proto je důležité si je nejprve prověřit. Pokud po vás agentura práce požaduje nějaké poplatky předem, zbystřete. Je dobré si zjistit, zda má agentura povolení od ministerstva práce a sociálních věcí.

Našli jste práci? Ještě ovšem nemáte vyhráno. Zkuste si spočítat veškeré životní náklady, může se totiž stát, že vám peníze nebudou stačit. Je dobré si zjistit, kolik v konkrétní zemi stojí ubytování a jídlo. Někteří zaměstnavatelé mohou poskytovat ubytování.

Co ještě zařídit? Určitě nepodceňujte cestovní pojištění. V případě úrazu by vás to mohlo přijít draho. Při předložení pracovní smlouvy si ji podrobně přečtěte, pokud nerozumíte úplně všemu, vyhledejte někoho, kdo by vám mohl pomoci.