Vzhled přírodních materiálů v keramické dlažbě a obkladech

Keramická dlažba a obklady současnosti stírají rozdíly mezi obklady a dlažbami určenými do interiérů a pro exteriéry. Mezi moderní trendy patří vzhled kamene, dřeva, betonu, kovu či mramoru. Nabízí se také stále zajímavější povrchy, které připomínají stěrku, kámen, polystyren, či mají metalickou úpravu. Tento atraktivní design vynikne zejména na velkých formátech keramické dlažby a obkladů, které se mohou na ploše variabilně kombinovat. Formátový mix tak vytváří jednoduchý vzor. Také keramická mozaika se často využívá v kombinaci s velkými formáty, čímž vznikne netradiční vzhled. Zajímavé jsou i kombinace s různými typy povrchů, kdy může být jedna stěna hladká a druhá plastická či strukturovaná, to vše při zachování jednotného stylu série.
Oblíbené imitace přírodních produktů v keramice vynikají špičkovými technologickými kvalitami. Keramická dlažba a obklad je oproti přírodnímu materiálu, jako je kámen či dřevo, mnohem odolnější a vyrábí se s přesností na milimetr i v odstínu, jaký si vyberete. Navíc je velmi odolná. Nevadí jí třeba rozlité víno, odolává poškrábání, je vhodná v kombinaci s podlahovým topením a nevadí jí vlhké prostředí. Velmi žádané se stávají velké formáty keramické dlažby a obkladů. Velké rozměry s minimální spárou působí na ploše dokonale, jako přírodní originál. V nabídkách světových výrobců najdeme formáty od 120×30 cm až po 150×300 cm. Velké formáty vytvářejí na ploše opticky jednolitý celek, který má minimum spár. Nabídek povrchů je nespočet, vybírat můžeme mezi hladkým, matným, strukturovaným, saténovým, pololeštěným či protiskluzným. V barvách vedou především neutrální a přírodní odstíny, kdy barevnější a výraznější jsou pouze dekory. Všeobecně převládají elegantní barvy a květinové motivy mající vzhled rozpitých akvarelů.

Imitace přírodních produktů v oblasti keramických dlažeb a obkladů je tak dokonalá, že ji od pravých přírodních produktů nerozeznáte nejen na pohled, ale ani na dotek. Třeba dřevo nejdeme v mnoha variantách, a%t co se týká barevných odstínů, tak i povrchů. Můžeme si vybrat imitaci dřeva s patinou starého dřeva, či jemnou strukturu s kresbou suků a letokruhů. Také Imitace kamene nabízí velké množství barev a povrchů. Volit můžeme mezi vzhledem kamene v přírodní podobě, či jakoby ochozeným designem. Také imitace betonu nabízejí výrobci keramiky v mnoha jemných odstínech od klasické šedé, po jemnou pískovou. I tady můžeme zvolit hladký, jemně strukturovaný povrch, nebo povrch připomínající stěrku. Novinkou je hladký betonový povrch, do kterého jsou „vytlačeny“ letokruhy dřeva, nebo dřevěného bednění.
Pokud vás moderní trendy v keramické dlažbě a obkladech zaujali, pak shlédněte fotogalerie našich výrobců a prodejců, kde se můžete inspirovat. Díky špičkové technologii výroby, digitálnímu tisku najdeme dokonalé a vysoce kvalitní produkty, z kterým si vybere i ten nejnáročnější zákazník.