Správně napsaný životopis aneb cesta k úspěchu

Hledáte práci a stále bez kladného výsledku? Možná za to může právě váš životopis, který o mnohém napoví a může budoucího zaměstnavatele třeba i odradit. V tomto článku vám nabízíme ty nejčastější chyby v životopise, abyste se jim právě vy dokázali vyhnout.

Na co si dovolujeme s důrazem upozornit, jsou gramatické chyby. Životopis je dokument, který vás reprezentuje a určitě by se zde gramatické chyby objevovat neměly. Po té, co váš životopis opravujete a čtete po sté, nemusíte některé chyby už ani vidět. Proto je dobré dát jej přečíst někomu jinému, především pokud se jedná o životopis v cizím jazyce.

Dobře napsaný a upravený strukturovaný životopis již máte, ale personalistovi jste odeslali soubor s názvem „životopis“, „můj životopis“ nebo třeba „CV“? Tím práci personalistům určitě neusnadníte, právě naopak. Pokud rozesíláte svůj životopis, vždy do názvu připojte i své příjmení. Usnadní to tak práci personalistů při zpětném hledání vašeho životopisu.

A co formát? Je dobré používat formát, u kterého jste si jistí, že nemění svou podobu, až už jej zasíláte komukoliv jakýmkoliv počítačem. Nejčastěji používaným formátem je například PDF, v kterém je dokument neměnný. Posílání životopisu v textovém editoru není příliš šťastnou volbou a dokument může změnit svou podobu.

Pokud si nevíte rady s tím, jak by měl životopisu vypadat, najděte si na internetu životopis vzor, který vám může práci náležitě usnadnit. Dbejte také na délku životopisu, měl by obsahovat 1-2 strany. Pokud jej máte delší, vyvarujte se pracovním zkušenostem, které nejsou k dané pozici relevantní. Pokud kratší, snažte se jej doplnit minimálně, aby obsahoval jednu stranu.