Nový trend: trezorové místnosti v rodinných domech

V posledních letech se na nás obrací čím dál tím více klientů s požadavkem na zabezpečení objemnějších cenností. Ať už se jedná o umělecké předměty, jako jsou obrazy, sochy a kolekce šperků nebo sbírky zbraní, mincí, drahých kovů a kamenů či špičkové sportovní vybavení. Vzhledem k tomu, že volně stojící trezory nemusí být díky omezenému vnitřnímu prostoru schopny tyto předměty pojmout, nabízí se překvapivě dostupná alternativa v podobě vlastní trezorové místnosti.

Přístup do trezorové místnosti je kryt bezpečnostními nebo trezorovými dveřmi, takže takto chráněný prostor poskytuje stejnou bezpečnost, jako samostatně stojící trezory, které ale z hlediska úložného prostoru nemohou místnosti konkurovat. Trezorová místnost navíc může sloužit jako bezpečný úkryt obyvatel domu v případě jeho napadení. Vstup do místnosti lze též kamuflovat tak, aby na první pohled nebylo patrno, kde se nachází (viz. tajné místnosti).

Trezo
Tresorag.cz – trezorové místnosti

Pořizovací cena takto chráněného prostoru přitom ve srovnání se samostatně stojícím trezorem vyznívá výrazně ve prospěch trezorových místností. Cena trezorových dveří je srovnatelná s cenou samostatně stojícího trezoru ve stejné bezpečnostní třídě, avšak místnost zabezpečená trezorovými dveřmi poskytuje kapacitu několika trezorů, jejichž hodnota by v součtu cenu trezorové místnosti několikanásobně překročila.

Tr
Tresorag.cz – trezorové místnosti

A jaké jsou stavební podmínky pro zhotovení trezorové místnosti? Optimální je samozřejmě myslet na tuto variantu zabezpečení již při projektování domu, nicméně i v obývaných objektech lze často nalézt prostor, vhodný pro instalaci trezorových dveří. Základním předpokladem je prostor bez oken, se stěnami z dostatečně pevných materiálů (vyzděných z plných cihel, ztraceného bednění nebo železobetonu v závislosti na požadované úrovni zabezpečení).

Jak je patrno, zhotovení trezorové místnosti je relativně snadno realizovatelné v téměř každé budově. Uvažujete-li proto o zabezpečení vašich cenností u vás doma či ve firmě, doporučujeme zvážit i tuto velmi zajímavou možnost.