Úsporné vytápění ekologickým krbem na dřevo

Vymyslet vytápění domácnosti nemusí být vždy jednoduché. Naopak je poměrně složité dosáhnout ideálního řešení, které vás nebude stát horentní sumy a bude dostatečně účinné. Velkou roli v rozhodování hrají určitě pořizovací náklady a následné náklady na provoz. Protože neustále stoupají ceny veškerých energií, je stále dražší vytápění pomocí elektrického nebo plynového kotle. Naopak topení tuhými palivy se zdá být čím dál výhodnějším. Na tuhá paliva potřebujete krby nebo kamna, ty však v dnešní době není žádný problém sehnat.

Nevýhoda tuhých paliv spočívá v tom, že s nimi máte mnohem víc práce. I když nemáte vlastní les a nekácíte a nerozřezáváte stromy, pořád musíte chodit přikládat a myslet na to, aby vám topení nevyhaslo. Pokud se však rozhodnete, vězte, že ušetříte. Moderní krby jsou dnes realizovány tak, že jsou tvořeny krbovou vložkou a obestavbou. Krbové vložky jsou uzavřené a prosklené, zamezí tak unikání prachu, sazí a kouře do interiéru. Na druhou stranu je však dobře vidět na hořící oheň, který dodává domácnosti zcela novou romantickou atmosféru.

Jak vybrat správný krb? Obecně tam, kde je víc místa, se používají krby, naopak ve stísněnějším prostoru mohou být umístěna krbová kamna. Krby je třeba vybírat podle výhřevnosti a požadovaného výkonu, u většiny se uvádí velikost prostoru, který je krbová vložka schopna vytopit. Další podstatná vlastnost je velikost prosklených dvířek. Přes sklo se totiž šíří velké množství tepla do místnosti, ve které je krb umístěn. Jsou-li dvířka příliš velká, projde přes ně příliš mnoho tepla do obývacího pokoje nebo haly a už méně tepla potom zbyde na vytápění ostatních místností. Dále je třeba zvážit, jestli vytápění zbytku interiéru realizovat prostřednictvím teplého vzduchu nebo vody. Nevíte-li si rady, nechte si poradit od profesionálů, abyste s vaším novým krbem byli maximálně spokojení.