Jak vybrat žehličku na vlasy?

Žehlení vlasů se v dnešní době stalo součástí běžné péče o vlasy u žen všech věkových kategorií a na trhu je k dostání velké množství přístrojů k úpravě vlasů jako jsou žehličky na vlasy, fény a kulmy. Jak tedy žehličku na vlasy vybírat?

Podle typu vlasů

Délka vlasů hraje při úpravě vlasů žehličkou významnou roli a je tedy důležité vybrat takový model, který žehlení vlasů usnadní. Ženy, které mají silnější a delší vlasy, by tedy měly volit žehličky se širší žehlící plochou.

Stav a druh vlasů je při koupi žehličky na vlasy také nezanedbatelný a vyplatí se koupit takovou žehličku na vlasy, která umožňuje široké nastavení teploty. U jemných, řídkých vlasů nebo jen lehce zvlněných vlasů stačí používat nižší teploty. U silných, kudrnatých a hustých vlasů, které jsou odolnější, je pak možné nastavit žehličku na vyšší teploty. Zejména při ranní úpravě vlasů pak přijde vhod žehlička s vyšší rychlostí zahřívání, která ušetří mnoho času.

Podle žehlící plochy

Žehlící plocha je vyráběna z různých materiálů a na trhu je mnoho různých typů žehliček, nejběžnější jsou žehličky na vlasy keramické, titanové, ionizační a digitální. Žehlící plochy z kovových povrchů poškozují vlasy, takže je vhodnější vybírat žehličky na vlasy keramické, které se rychle zahřívají a zaručují vyrovnané sálání tepla.

Žehličky na vlasy se odlišují především materiálem žehlící plochy. Kovové povrchy nejsou příliš vhodné, protože poškozují vlasy. Keramická plocha zaručuje vyrovnané sálání tepla. V každém případě dejte ale přednost žehličkám s keramickými plochami. Levnější žehličky na vlasy mají na plochách pouze slabý keramický nátěr, který se však postupným užíváním odlupuje a dochází tak k poškozování vlasů. Výborné jsou také žehličky s turmalínovým povrchem nebo teflonem. Tyto šetrné materiály umožňují snadnější pohyb žehličky po vlasech a zabraňují tak krepatění.

Pro snadnější manipulaci s žehličkou a její pohodlnější používání má význam i délka kabelu a je-li to možné, je vhodnější dát přednost modelům s delším kabelem.  Vhod přijde i pouzdro nebo obal na žehličku, který je obvykle se žehličkou dodáván a zejména na cestách usnadní manipulaci se žehličkou.

Ochrana vlasů při používání žehličky na vlasy

Při pravidelném používání žehličky je také vhodné použít ochranný sprej, který vlasy chrání až do teploty 220°C. Ochranné spreje bohužel poškozují destičky na žehličce, je však nezbytné vlasy chránit, protože žehličky z jakéhokoliv materiálu vlasy ničí. Po použití žehličky je vhodné setřít ochranný sprej, který se na destičky dostal.