Jakým směrem se ubírá webdesign

V oblasti tvorby webových stránek a webdesignu se publikuje mnoho článků, které se pokouší předvídat více či méně úspěšně budoucí vývoj v této oblasti. V následujícím článku naleznete odhad vývoje některých hlavních trendů s přihlédnutím k současnému stavu webdesignu.

Responsivní design

Vzhledem k vývoji v oblasti chytrých telefonů a tabletů získává responsivní design na stále větší důležitosti, protože je vstřícný vůči uživatelům a zaměřuje se na čitelnost webových stránek na všech přístrojích a platformách. Responsivní design umožňuje přístup k webovým stránkám bez ohledu na médium, na kterém je web zobrazen a tvorba www stránek s tím musí stále více počítat.

Rolování na webových stránkách

V nedávné době bylo rolování na webových stránkách považováno za zastaralé a uživatelům nepřívětivé. Současný vývoj v oblasti počítačů a zejména mobilních přístrojů tento trend mění a posouvání a rolování webových stránek se stalo při tvorbě webových stránek nevyhnutelným. Široká škála používaných velikostí a rozlišení displejů si tuto změnu v podstatě vynutila a rolování na internetu se opět stalo běžným, stále více webů je jednostránkových a rolování tedy vyžadují.

Redakční systémy

Redakční systémy umožňují jednoduchou správu a editaci webu i uživatelům bez hlubších znalostí tvorby webových stránek a jejich oblíbenost je velká. Redakčních systémů existuje celá řada a mnoho z nich je vyvinuto na bázi komerčních plně placených systémů, existují ale také Open Source systémy, které jejich zdrojový kód nabízejí zdarma a jejich vývoj je volně přístupný všem zájemcům.

Nejoblíbenějším redakčním systémem je v současné době WordPress, který nabízí možnost jeho pravidelné a bezplatné aktualizace, velké množství rozšiřujících modulů a také kvalitní podporu ze strany vývojářů a tvůrců webových stránek. Obliba redakčních systémů stále roste a dá se očekávat, že tento trend bude dále pokračovat.

Sdílení obsahu

Sociální média a virální marketing se staly jedním z klíčových faktorů, které rozhodují o úspěchu a návštěvnosti webových stránek a e-shopů. Typické firemní webové stránky poskytují informace o výrobcích či službách, nesnaží se však komunikovat se svými návštěvníky či zákazníky. Pokud chce nějaký produkt či služba obstát v konkurenci, hraje mimo prezentace velkou roli i aktivní a přímá komunikace s potenciálními zákazníky prostřednictvím všech dostupných kanálů, zejména pak pomocí sociálních sítí Facebook, Twitter a Google+ firemních blogů. Sdílení obsahu a komunikace s potencionálními zákazníky přes sociální sítě je silným nástrojem internetového marketingu a bude hrát ve firemní strategii stále větší roli.

Vertikální navigace a posuvné panely

I použití vertikální navigace a posuvných panelů bylo v minulosti zatracováno a považováno za banální, webdesign se nyní k těmto řešením vrací zpět. V nedávné době jsme mohli na internetu často vidět webové stránky s vertikální navigační strukturou, které postupně nahradila horizontální struktura. V poslední době dochází k renesanci vertikální navigace a moderních webových stránek s touto navigační strukturou a atraktivním designem stále přibývá.

Toto platí i pro posuvné panely, které byli s příchodem dynamických prvků jako Flash nebo ActionScript, velmi populární. V současné době se pro tyto dynamické prvky webových stránek používá především JavaScript / jQuery a jejich uplatnění a obliba budou pravděpodobně vzrůstat i nadále.