Krbové vložky – úsporné vytápění

Topení v kamnech, krbových vložkách atd. se těší v poslední době stále větší oblibě. A nebude to způsobeno jen tím, že se lidé chtějí vracet ke kořenům. Hlavním důvodem je především to, že provoz elektrického nebo plynového kotle je stále dražší, a tak se lidé vracejí k topení, které používaly již naše babičky.

Dnes je podoba krbové vložky úplně jiná než před šedesáti lety, ale principiálně se až na nádrže pro shromažďování teplé vody (u teplovodních) prakticky neliší. Vybrat tedy teplovzdušnou a nebo teplovodní vložku? Tuto otázku si pokládá téměř každý stavebník, ale odpověď není vůbec jednoduchá.

Teplovzdušné vložky jsou levnější, ale teplo se nedá nikde naakumulovat, či-li v době, kdy topíte, je v domě teplo. Jakmile však topit přestanete, tak když pomineme teplotní setrvačnost, tak je po teple. V tom mají výhodu teplovodní vložky, ohřátá voda se dá v nádržích uchovávat i několik dní, a tak máte stále možnost topit, i když krb již dávno vyhasl. Ale jak již bylo zmíněno, pořizovací náklady na teplovodní vložku jsou vyšší než na teplovzdušnou a tím pádem ne každý si ji může dovolit.

Ať už se rozhodnete pro teplovodní nebo teplovzdušnou krbovou vložku, chybu určitě neuděláte, protože náklady na topení se v nejbližší době určitě snižovat nebudou a navíc při současných problémech na východě to vypadá, že by mohlo plynu také velmi brzo odzvonit. Nenechte se tedy překvapit a již dnes dejte na své babičky a pro vytápění si pořiďte kvalitní krb