Průvodce kuchyněmi – moderní kuchyně

Rozhodujete se pro novou kuchyň a na mysl vám přišlo slůvko moderní? Prozkoumejte možnosti moderní kuchyně s námi.

Co se skrývá pod slůvkem moderní

Termín „moderní“ je často špatně definovatelný. Může znamenat různé věci pro různé lidi a postupem doby se mění. Pokud takto momentálně smýšlíte o kuchyni, pravděpodobně to znamená, že hledáte elegantní, hranatý a víceméně jednoduchý vzhled. Obecně platí, že se moderní kuchyně vyznačují uhlazenějším stylem se spíše ostrými křivkami. Celkově jsou takové kuchyně jednodušší s omezenou výzdobou. Na první pohled působí, dalo by se říci, uklizeným dojmem. Dominují světlé i tmavé barvy, ale spíše usedlejších, přírodních odstínů. Oblíbená je bílá i šedá. Odvážnější barevné provedení se ovšem také nevylučuje, i když je méně tradiční. Jsou to například červená, zářivě žlutá nebo zelená.

V uplynulých letech se moderní kuchyně vyznačovala odvážnými úhly a křivkami, křiklavými barvami a extravagantním provedením. Tento trend pomalu přešel v jednoduchost, která je přeci jenom stálejší.

Materiály moderní kuchyně

Dalším rysem moderního designu kuchyně jsou materiály a jejich kombinace. Návrháři moderních kuchyní nekončí jen u dřeva, jak je tomu zpravidla u tradičních kuchyní, a sahají po materiálech, jako je laminát, sklo či kov. Právě laminát je pro své vlastnosti u moderního typu kuchyně hodně oblíben. Navíc nezdobený, jednoduchý vzhled laminátu si perfektně rozumí i s dalšími materiály. I mnoho druhů dřeva se dobře snese s tímto stylem. Na druhou stranu, jiným druhům, jako je třeba většina borovic, je zas třeba se vyvarovat a to pro jejich sukovitý povrch navozující rustikální vzhled.

Vaše moderní kuchyň

Jakmile máte svou vysněnou kuchyň vymyšlenou, můžete si jít vybírat. Nyní se budete muset rozhodnout, zda chcete koupit kuchyň hotovou nebo na zakázku. Hotová kuchyně je samozřejmě méně nákladná, ale zpravidla si nemůžete tolik vybírat, co se designu a atypičností týče. Kuchyně na míru na druhé straně splní všechny vaše požadavky a zvolit si můžete i ty nejmenší detaily.