Tipy pro design rustikální kuchyně

Při navrhování interiéru vašeho domova, bude architektonický styl domu a jeho lokace do značné míry určovat i design interiéru. Je-li váš dům na kraji u lesa nebo využívá hodně přírodních materiálů a vy sami rádi cítíte blízkost přírodě, nemůžete s rustikálními motivy nic zkazit.

Přineste venkovní barvy dovnitř

Do rustikální kuchyně se skvěle hodí odstíny hluboké červené, zelené nebo hnědé. Více takový country styl snese zas světle modré odstíny, oranžovou či žlutou. Nábytková dvířka můžete vybírat v této celkem široké paletě odstínů a barev. Tyto barvy vykouzlí skvělou atmosféru barevného podzimu. Klíčem ke správnému výběru barev je jistota, že se mezi nimi cítíte dobře a že vydávají příjemný hřejivý pocit. Pro inspiraci se můžete zamyslet nad barvami přírodních materiálů jako je kámen, písek nebo jíl.

Dřevo v rustikální kuchyni

Ořech, olše nebo třešeň jsou typy dřeva, které rustikální kuchyně přivítá s otevřenou náručí. To pravé kouzlo rustikálního designu ovšem představuje borovice. Jádro stromu borovice, používající se například na podlahy, nabízí paletu barev od tmavě hnědé až po tmavě oranžovou. Borovice je skvělou volbou i pro výrobu pracovní desky nebo kuchyňského ostrůvku. Ještě větší nádech rustikálního vzhledu dodá sukatá borovice. Dřevo použijte i pro nábytková dvířka, pro která lepší alternativa ani není.

Podlaha z tvrdého dřeva

Mnoho kuchyní si potrpí na dlážděné podlahy, ale u rustikálního designu není důvod proč nevyužít tvrdé dřevo. Důležité je, aby dřevo zvládlo každodenní nápor, který je pro kuchyň typický. Abyste udrželi rustikální design, vybírejte matný přírodní povrch.

Přírodní materiály

Kouzlo rustikálního designu je především o udržení přírodního vzhledu. To je také důvod, proč dřevěné podlahy vypadají lépe než dlaždice nebo linoleum. Kromě dřeva můžete použít i jiné přírodní materiály, abyste tento vzhled udrželi. Jedním z nich je i kámen, který je skvělým materiálem pro pracovní desky. Kámen výborně doplní dřevěná nábytková dvířka. Nabízí nesčetně barev i vzorů, takže je z čeho vybírat. Dále můžeme zmínit jíl a terakotu.

Osvětlení

Vzhledem k tomu, že rustikální design je silně spjat s přírodou, vaše kuchyň by měla mít co nejvíce přirozeného světla. Nejlépe fungují velká okna, ale ne vždy je toto možné zajistit. Tepané železo je jeden z vhodných materiálů pro světla. Ti odvážnější mohou sáhnout po takových kouscích, jako jsou světla zasazená do jeleních parohů.

Jak na to?

Má-li se vaše nová kuchyně nést v rustikálním duchu, je třeba si vše pořádně promyslet. S výběrem materiálů, spotřebičů i doplňků si dejte načas. Myslete i na to, že je to dlouhodobá investice, u které si chcete být jisti. V případě, že si nebudete vědět rady, požádejte o pomoc profesionály, kteří vám poradí nebo vás alespoň navedou správným směrem.