Jak postupovat při domácím barvení vlasů?

Díky pestré nabídce barev na vlasy je dnes možné obarvit si vlasy v pohodlí domova. Barvení vlasů doma má několik výhod. Vybraný barevný odstín máte možnost si předem v klidu vybrat a pořídit za cenu, která je výhodnější než v kadeřnickém salónu. Samotné barvení vlasů není složité a netrvá dlouho, výsledek je velmi přesvědčivý a vaše vlasy budou mít po aplikaci kvalitní značkové barvy krásný odstín a zářivý lesk.

Ke krátkodobému barvení můžete použít několik možných přípravků. Záleží, co od barvy očekáváte. Bezoxidační barva vydrží 6 až 8 umytí a můžete jí použít i doma. Barevné tužidlo dodá vlasům barevný odstín a vydrží zhruba 6 umytí. Dále existují barevné tónovací kondicionéry a barevné laky. Barevný šampon je také jednou z možností krátkodobého obarvení vlasů.

Barvení vlasů je dnes běžné, přesto se vyskytují důvody, kdy se barvení vlasů nedoporučuje. Lidé trpící alergií nebo přecitlivělostí na některé složky barev na vlasy by si vlasy barvit neměli, aby u nich nedošlo k alergické reakci. Z tohoto důvodu je vhodné provést před barvením vlasů test kožní snášenlivosti. Určité riziko představuje barvení vlasů i pro osoby, které trpí astmatem nebo kožními ekzémy.

Mezi další skupinu se zvýšeným rizikem patří osoby se silně poškozenými vlasy, osoby beroucí dlouhodobě léky a obezřetné by měly být i těhotné a kojící ženy, u kterých nemusí být proces barvení vlasů optimální.

Před barvením vlasů

Několik dnů před barvením je vhodné nepoužívat kondicionéry a vlasové kúry. Ty totiž uzavírají povrch vlasu, barva do něj hůře proniká a výsledek barvení není tak účinný. Také barvení vlasů po trvalé ondulaci se nedoporučuje. Samotné barvení vlasů zabere asi dvě hodiny času, takže je vhodné si naplánovat čas tak, aby Vás během této doby nikdo nerušil.

Před barvením vlasů permanentní barvou se také nedoporučuje mytí vlasů, aby nedošlo k porušení ochranného filmu na pokožce hlavy a jejímu podráždění.  Pokožku kolem čela, uší a na krku je vhodné namazat krémem. K barvení vlasů budete potřebovat barvu na vlasy, sklenici nebo misku k přípravě směsi, hřeben nebo štětec na vlasy k nanášení barvy, hřeben s řídkými zuby a nůžky.

Před barvením si vždy udělejte test kožní snášenlivosti. Naneste malé množství barvicí směsi na kůži v loketní jamce a 45 minut počkejte. Pokud dojde ke zrudnutí kůže, pak tuto barvu nepoužívejte.

Postup při domácím barvení vlasů

Po nasazení rukavic do připravené nádoby vytlačte obsah sáčků s vyvíjecí emulzí a také barvicí krém z tuby a vše dobře promíchejte. Barvou zejména u delších vlasů nešetřete a připravte si dostatek barvící směsi.

Barvicí směs začněte nanášet rovnoměrně pomocí nanášecího štětce a následně ji aplikujte také ke kořínkům vlasů.  Nechte barvící směs působit po dobu, která je uvedena v návodu k použití, obvykle i 30-45 minut. Asi deset minut před uplynutím doby působení vlasy rozčešte rovnoměrně hřebenem s řídkými zuby. Po ukončení působení oplachujte barvu tak dlouho, dokud nebude z vašich vlasů stékat čirá voda. Teprve potom použijte šampon pro barvené vlasy. Pro vlasovou péči používejte prostředky určené speciálně pro barvené vlasy. Barva pak zůstane déle intenzivní a lesklá jako po obarvení.