Jak účinně zastínit okna? Efektivně pomohou žaluzie

Byt můžete před sluncem ochránit zevnitř i z venku. K těmto účelům slouží především rolety, žaluzie a markýzy. Na zabudování venkovních stínicích prvků je lepší myslet už při plánování novostavby nebo před rekonstrukcí. Součástí projektu by měla být vhodná příprava, aby bylo možné stínicí prvky zabudovat pod omítku. Pak řešení nenaruší vzhled budovy a nezmenší světlost okna, jak tomu může být u dodatečně montovaných stínících prvků.

Exteriérové žaluzie a rolety

U venkovního stínění je oblíbené motorické ovládání, zejména v případě externích žaluzií, rolet a markýz. Tento motorický pohon je řízen ovladačem nebo chytrým telefonem na dálku. Zde je nutno počítat při rekonstrukci s tím, že je potřeba k okennímu otvoru dovést kabeláž.

Venkovní žaluzie umožňují stínit a současně větrat. Správným nastavením lamel se místnost zastíní před slunečními paprsky a přitom je možno otevřenými okny větrat. Tyto stínící prvky také výrazně snižují energetickou náročnost budov.  Venkovní rolety v létě zabraňují přehřívání interiéru, v zimě naopak fungují jako tepelná izolace. Také snižují hlučnost a prašnost a představují nesnadnou překážku pro zloděje a ochranu proti vloupání.

Pokud si chcete pořídit venkovní rolety k domu nebo na chalupu, můžete zvolit uzamykatelné rolety, které ochranu objektu ještě zvyšují.

Markýzy nejen do zahrady

Markýzy jsou vhodné k zastínění větších ploch teras, balkonů či francouzských oken. Široká paleta typů, barev odolných látek umožňuje přizpůsobit tyto prvky každé fasádě. Markýzy se vyrábějí například jako výsuvné (kloubové), kazetové, sklopné, košové a samostatně stojící. Kotví se na stěnu, na strop nebo na krokev krovu.

Vnitřní stínění lze instalovat kdykoli

Přestože v zahraničí se více uplatňuje externí stínění, v Čechách je stále oblíbené levnější a jednodušší vnitřní stínění, které je zároveň i zajímavým doplňkem interiéru. K nejčastěji využívaným vnitřním stínicím prvkům patří rolety, vertikální žaluzie a horizontální žaluzie.

Rolety

Rolety představují nejznámější a dříve velmi častý způsob zastínění oken. S nástupem žaluzií se zdálo, že jsou jejich dny sečteny, zejména kvůli jejich poruchovosti. Jenže se ukázalo, že žaluzie se nehodí do každého typu okna anebo se prostě každému nelíbí, takže jsou tu rolety dodnes. Rolety prošly za uplynulá léta výraznou proměnou a dnes si lze vybrat z mnoha vzorů i typů.

Mohou být klasické s pružinovým mechanismem nebo ovládané nekonečným řetízkem. Stoupenci technických vymožeností jistě ocení rolety ovládané elektromotorem i s dálkovým ovládáním. Tkaniny jsou kvalitní, stálobarevné, netřepivé, antistatické a vybírat lze i z množství barevných odstínů a vzorů.

Horizontální žaluzie

Horizontální žaluzie patří mezi nejlacinější způsoby zastínění a osvědčily se především v oknech panelových domů, která mají dvojitá skla. Žaluzie vložené mezi ně se méně špiní a okna velmi dobře vypadají. U špaletových oken je použití horizontálních žaluzií problematičtější, neboť je musíme umístit buď na  křídla oken nebo přímo do interiéru. Musí se ovšem pravidelně čistit a v případě zavěšení před okna je nutné počítat i s jejich nižší účinností.

Pokud jde o materiál, nejčastější jsou hliníkové s širokou paletou barevných odstínů. Mezi luxusní typy horizontálních žaluzií patří dřevěné a bambusové. Mají příjemný vzhled, výborné užitné vlastnosti a lze je použít dokonce i do koupelen. Kromě stínění oken mohou sloužit i jako předěl místnosti.

Vertikální žaluzie

Zpočátku byly vertikální žaluzie používány spíše v administrativních budovách, ale postupem času se rozšířily a dnes nacházejí své uplatnění i v bytech. Vertikální žaluzie jsou jakýmsi propojením horizontálních žaluzií a závěsů, neboť vnášejí do místnosti útulnost klasického textilu, ale nechytá se na ně prach, snadno se ovládají a dobře udržují. Vyrábějí se z PES, bavlny, PVC, hliníku i ze skelného vlákna, jsou stálobarevné, často s nehořlavou úpravou, čistí se ultrazvukem nebo se dají omývat.