Vyžínač nebo strunová sekačka? Vybírejte s námi

Oba tyto stroje využijete na zahradách o menších rozměrech. Jsou vhodné všude tam, kde je třeba vyhýbat se záhonkům, keřům a stromům. Co je tedy lepší? Vyžínač nebo strunová sekačka? Pojďme se společně podívat na charakteristiku obou strojů.

Strunová sekačka

Strunová sekačka se skládá z rukojeti a nosné tyče, na jejímž konci je žací hlava, která rotuje ve vysokých otáčkách, ze které po obvodu vyčnívá jedna nebo dvě struny, které odsekávají trávu. Strunové sekačky mají výhradně elektrický motor napájený kabelem ze sítě nebo přímo z akumulátoru. Nejsou náročné na údržbu a jejich provoz je levný. V tomto se především liší vyžínač od strunové sekačky.

Nastavení délky struny

Nastavení délky struny je možné provést ručně, kdy se struna v klidu povysune z hlavy a na správnou pracovní délku se po rozběhu samočinně zkrátí o ostrou kovovou hranu v ochranném krytu. Při poloautomatickém nastavení se po rozběhu sekačky struna samočinně povysune poklepem strunové hlavy sekačky o zem a zkrátí se o ostrou kovovou hranu v ochranného krytu. Automatické nastavení strunu samočinně povysune při každém zapnutí sekačky.

Vyžínač

Vyžínač je stroj, jehož tělo tvoří hliníková trubka s nastavitelnými přídavnými držadly. Nahoře bývá umístěn motor. Elektromotory pro vyžínače mají příkon 600 až 1000 W a jsou vybaveny tepelnou ochranou proti přetížení. Příkon benzinových motorů se pohybuje kolem 800 W. Trubka je dole zahnutá a prochází jí bowden, který pohání dole umístěnou žací hlavu.

Vyžínač je ideálním pomocníkem k dosekávání různých zákoutí mezi záhony, pod větvemi, kolem stromů, keřů nebo chodníků. U některých výkonnějších modelů lze místo strunové hlavy namontovat plastový kotouč se zpravidla třemi volně upevněnými plastovými noži, podobně jako je tomu u klasické bubnové sekačky. Tento typ vyžínače zvládne sekat i silné kopřivy či tenké náletové dřeviny.

Co si vybrat?

Elektrické vyžínače jsou výkonnější než strunové sekačky, dnes se však mnohem více uplatňuje vyžínač s benzinovým pohonem, který má vysoký řezný výkon, umožňuje kvalitně sekat vyšší a hustší porost i na větších plochách a je zejména nezávislý na zdroji elektrického proudu. Na druhé straně produkuje exhalace, je hlučný a jeho údržba je složitější.

Vybírejte tedy především podle osobních preferencí. Důležitou roli hraje i pořizovací cena, ale také kvalita stroje. Při výběru dbejte na správnou ergonomii, abyste se při práci tolik nenadřeli.