Extravagantní tapety na zeď

Tapety jsou jednou z nejoblíbenějších možností, jak vyzdobit stěny interiéru. Poskytují široký výběr vzorů a barevných kombinací, člověk až někdy neví, kterou si vybrat. Do každé místnosti se však nehodí každá tapeta, je důležité umět si správně vybrat. Jak na to? Poradíme vám několik základních fíglů. Nejdřív si určete materiál, ze kterého bude tapeta vyrobena.

Ó ne, tapety se nevyrábí pouze z jednoho materiálu, nejstarším typem jsou papírové tapety, ty jsou sice nejlevnější, nicméně jejich lepení je poněkud složité a odolnost také není zrovna valná. V současné době nejvíce letí vliesové tapety, které se pochlubí mnohem delší životností. Důvodem je samozřejmě materiál, vliesové tapety se vyrábí z buničiny a textilních vláken, díky tomu jsou odolné vůči otěru. Dalším typem jsou vinylové tapety, ty se používají pro renovaci ledniček, dveří či skříněk, díky vysoké odolnosti se používají také místo obkladů za kuchyňskou linkou. Vinylové tapety se nejčastěji používají právě v kuchyni, můžete jimi polepit ale také skřínky v koupelně.

Jakmile máte vybraný materiál tapety, vyberte si vhodný motiv. Pamatujte, že do menších místností se většinou nehodí velké vzory, opticky pokoj zmenšují, proto se používají spíše drobné motivy. Dále je třeba vzít v úvahu, zda už v místnosti je použitý nějaký dominantní vzor. Pokud ano, tapeta by měla být spíš nenápadná a celkový vzhled místnosti pouze dotvářet. Není-li v místnosti žádný výrazný vzor, můžete si dovolit jej použít právě na tapetě. Doporučuje se také dodržet barevné sladění místnosti a rovněž platí, že do malé místnosti patří světlé barvy, ve velké pak můžete použít i tmavší škálu barev. Navštivte i vy internetový obchod s tapetami Tapeta-dekorace.cz a vyberte si stylové tapety do vašich pokojů.