Horské kolo a jeho výběr

Uvažujete o koupi horského kola, ale ztrácíte se v nabídce stovek různých kol? Poradíme vám, jak vybrat kolo, se kterým se sžijete.

Prvním krokem je rozmyslet se, zda opravdu potřebujete horské kolo. To je určeno jak na silnice, tak především do terénu. Díky svým vlastnostem a parametrům se jízda nezpevněnými a nerovnými cestami stává zážitkem, nikoliv utrpením.

U horských kol často platí, že za vyšší cenu získáte kvalitnější kolo. Tím jsou myšleny kvalitnější komponenty s delší životností, a především menší hmotnost, která je pro horská kola velmi důležitá.

Když už jste rozhodnuti pro horské kolo, ještě nemáte vyhráno. Je potřeba se rozhodnout, zda preferujete horská kola pevná, nebo horská kola celoodpružená. Horská kola pevná jsou určena pro terény mimo zpevněné cesty. V dnešní době se vyrábí převážně s odpruženou přední vidlicí (tzv. hardtail). Tento typ horských kol má několik výhod. Tou hlavní je poměr cena/kvalita. Za přiměřenou cenu lze sehnat pevné horské kolo ve vysoké kvalitě. Vysokou kvalitou se rozumí především lehký rám kola a spolehlivé součástky.

Rám kola může být vyroben z různých materiálů. Mezi hlavní patří hliník, který je levný, avšak příliš tvrdý a není schopen tlumit vibrace a nárazy a také je těžký. Dražší rámy jsou vyrobeny z odolnějších materiálů, jako je například dural nebo karbon. Ty jsou lehčí, odolnější, lépe tlumí nárazy, avšak to vše je vykoupeno vyšší cenou.

Právě hmotnost rámu ovlivňuje vysokou mírou jízdní vlastnosti. Čím lehčí je rám, tím lépe se kolo ovládá v nepříznivém terénu. Díky odpružené přední vidlici si můžete dovolit svižnější jízdu přes kořeny nebo kameny. Vidlice utlumí nárazy a tím zajišťuje pohodlí a chrání zbytek kola před poškozením v důsledku velkých nárazů a tlaků.

Po tom, co si zvolíte konstrukci kola, často se setkáte ještě se zdvihem kola. Jednoduše řečeno, čím vyšší zdvih, tím náročnější terén dané kolo zvládne. Hodnoty zdvihů se pohybují od 80 mm výše. Pro české krajiny bohatě stačí zdvih 80 – 130 mm.

Když už máte vybraný typ kola a máte jasno ve zdvihu, nezbývá, než zvolit vhodné vybavení, do kterého patří hlavně brzdy, přehazovačky, sedadla, gripy a další.

Dalším typem je celoodpružené horské kolo. Jeho hlavní podstatou je odpružení přední vidlice a zadní stavby. Kvůli odpružení zadní stavby je horské kolo celoodpružené o něco těžší a vyžaduje vyšší námahu při jízdě. Ovšem to vše je rázem zapomenuto při náročných sjezdech nebo i výjezdech v terénu. Díky celoodpruženému horskému kolu se v náročném terénu stává jízda méně namáhavou a především bezpečnější. Odpružení zadní stavby zajišťuje větší jistotu v krizových situacích.

Pokud milujete adrenalin, řešením pro vás mohou být freeride kola. Jedná se o velmi odolná kola, která jsou určena pro rychlé sjezdy nepříznivým terénem a skoky. Oproti horským kolům jsou vyrobeny a přizpůsobeny na drsnější zacházení, díky čemuž se nemusíte omezovat a můžete se vydat napříč divočinou bez kompromisů.