Víte jaký je rozdíl v reproduktorech do auta?

Cítíte se při řízení auta unaveni a znuděni? Na vině může být mnoho faktorů, včetně opomíjeného, kterým je hudba.

Vydávají reproduktory ve vašem automobilu nudné tóny, které často splývají v jeden? Je na čase jim dát košem a pořídit si nové – lepší a kvalitnější. Vychutnejte si tak jízdu naplno, bez únavy a nudy.

Prvním krokem před koupí lepších reproduktorů, je zjištění rozměrů. Reproduktory do auta, které se montují na palubní desku, mají často rozměry 87 a 100 mm. Ty ve dveřích jsou o něco větší, mají 130 a 165 mm.  Tyto rozměry je potřeba změřit a důkladně si je zapsat, pro bezproblémovou montáž.

Koaxiální reproduktory mají výhodu v nižší pořizovací ceně a jednodušší instalaci. Avšak nevýhodou je horší zvukový projev, který je způsoben umístěním výškových reproduktorů blízko basových.

Komponentní reproduktory jsou rozděleny na oddělená pásma. Výškový reproduktor lze umístit odděleně. Vyšší tóny díky lepšímu umístění výškových reproduktorů nejsou pohlcovány, díky čemuž vzniká v prostoru automobilu lepší a kvalitnější zvuk. Jedinou nevýhodou je vyšší pořizovací cena, která je ovšem kompenzována plnohodnotným zvukem. Udělejte si koncert svých oblíbených kapel přímo v automobilu.

Následně je potřeba rozhodnout, zda budete chtít komponentní nebo koaxiální reproduktory. Nerozumíte tomu? Nevadí, princip je jednoduchý.

Nyní, když už znáte rozdíl mezi komponentními a koaxiálními reproduktory, je vhodné si zvolit citlivost reproduktorů. Ta je udávána v decibelech (dB). Čím vyšší hodnotu dB mají, tím lepší zvuk reproduktory nabízejí.

Po ujasnění si všech těchto důležitých parametrů stačí zakoupit reproduktory, které jsou pro Vás nejvhodnější. Montáž můžete provádět samostatně, přičemž je potřeba myslet na riziko neodborného zásahu, kdy může dojít ke špatné instalaci, důsledkem čehož bude nekvalitní zvuk reproduktorů, v horším případě poškození elektroinstalace vozidla. Nebo nechte instalaci reproduktorů do automobilu specializované firmě a mít tak vše bez problémů během krátké chvíle.