Velmi teplé počasí, během týdne bude pomalu končit

Víkend patřil k velmi teplým, po skončení teplotní inverze došlo k běžnému uspořádání teplot s výškou a v nížinách tak došlo k výrazném oteplení a to zejména během víkendu, na horách naopak k ochlazení.

Teplotně rekordní neděle

Příliv teplého vzduchu se projevil po skončení inverze na konci minulého pracovního týdne a zesílit poté o víkendu, kdy k nám dorazila také první frontální vlna, byť v tlakové výši slábnoucí. I do nížin se vlivem změny synoptické situace dostal teplý vzduch a bylo to znát. Zatím na Moravě se teploty ještě zpočátku držely i pod 10°C, tak během víkendu se zde výrazně oteplilo. vlivem přísunu teplého vzduchu nad studenější zemský povrch či vodní plochy vznikaly tzv. advekční mlhy.

Maxima 8.11.2015:

20.7°C Kobylí
20.6°C Husinec, JC
20.5°C Brod nad Dyjí
20.2°C Dyjákovice
20.1°C Lednice
20.0°C Pohořelice
19.9°C Opava-Otice a Dobřichovice

Na 4 stanicích (Doksany, Tušimice, Karlovice a Valašské Meziříčí) měřících 30 a více let byl pokořen měsíční rekord pro listopad, tzv. absolutní měsíční rekord. Na stanici Brod nad Dyjí byl tento rekord vyrovnán a na 110 z celkového počtu 137 stanic byl překonán rekord pro 8. listopad.
Velmi často se zde objevují původní rekordy z roku 2013, nejstarší z roku 1895 padl v Děčíně, dále z roku 1906 na Milešovce.

V budoucnu si musíme zvykat na bláto a rekordně vysoké teploty nejen na Martina a na Vánoce, především v nížinách

Martin se letos s bílým koněm u nás nechystá ani na hory

Svatý Martin je spojován s bílým koněm a znamená to, že v tento den přináší sníh. Kdy se tak stalo u nás i v nížinách naposledy? Bylo to v roce 2007, je to tedy už 8 let. V posledních letech se s bílým koněm nedostal Martin ani na hory a jiné to nebude ani letos. Prognózy slibují teplé počasí a to až rekordně, ve druhé polovině týdne poté pozvolné ochlazování. Sníh se zatím ovšem neobjeví ani na horách.

Větrnější počasí zejména v úterý

Dnes zesílí během dne západní proudění a očekáváme čerstvý vítr o rychlosti 3-8m/s s nárazy místy 15-20m/s. Ještě silnější vítr bude foukat od západu v úterý, kdy dosáhne na většině území 4-9m/s ojediněle vyšší hodnoty a v nárazech 15-25m/s, na horách až 30m/s. Bude nutné vydat výstrahu prvního stupně pro některé oblasti právě před silným větrem. V noci na středu bude měl vítr slábnout.

Předpověď počasí na týden

V pondělí bude zataženo až oblačno místy s mrholením nebo slabým deštěm, během dne přechodně polojasno a ustávání srážek.

Minima: 12 až 8°C
Maxima: 14 až 18°C, v Čechách 17 až 21°C
Vítr: Z 3-8m/s s nárazy 15-20m/s
Srážky: do 3mm

V úterý očekáváme zataženo až oblačno, během dne polojasno.

Minima: 13 až 9°C
Maxima: 15 až 19°C, místy 21°C
Vítr: Z 4-9m/s, s nárazy 15-25m/s
Upozornění: Silný vítr

Ve středu bude skoro jasno až polojasno, ráno místy mlhy a nízká oblačnost.

Minima: 11 až 7°C
Maxima: 13 až 17°C

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, místy mlhy nebo nízká oblačnost.

Minima: 9 až 5°C
Maxima: 12 až 16°C

V pátek bude jasno až polojasno, místy mlhy a nízká oblačnost.

Minima: 9 až 5°C
Maxima: 11 až 15°C


Od soboty do pondělí bude polojasno, přechodně skoro jasno. Uprostřed období oblačno až zataženo a místy déšť.

Minima: 7 až 1°C
Maxima: 8 až 13°C

Autor

Meteo Aktuality

Poskytujeme rychlé, podrobné informace o počasí, meteorologii, hydrologii a klimatu na kompetentní úrovni zejména ohledně ČR a jejího okolí. Mezi hlavní služby patří, krátkodobé předpovědi, počasí na email, statistiky, výhledy počasí či dlouhodobé výhledy, dále poskytujeme teorii a další zajímavosti z těchto věd.