Vlhké a větrné počasí, tak začne prosinec

Během víkendu se změnil výrazným způsobem ráz počasí v centrální Evropě. Z poklidného počasí bez větru, výrazných srážek, se zimním charakterem a nižší sněhovou pokrývkou zejména ve vyšších polohách se během víkendu stalo počasí, které vládlo před tímto ochlazením. Ano, „probudil“ se Atlantik. Jinými slovy do střední Evropy začal proudit teplý vzduch od JZ/Z, který je současně vlhký. Toto proudění je na podzim často čerstvé až silné, tj. fouká silný vítr s nárazy. Přesně takové počasí panuje v současné době a musíme s ním počítat do poloviny týdne.

Tání sněhu a vydatný déšť – hrozí povodně?

Na úvodu je nutné poznamenat, že rozhodně o žádné povodni nebude moci být řeč. Hodně dešťových srážek i v horských oblastech společně s táním současné sněhové pokrývky, většinou nižší, lze sice očekávat, ale výrazné vzestupy hladin toků nikoli. A to zejména vzhledem k jejich současně nižšímu stavu, místy se průtoky na vodních tocích pohybuje kolem tzv. stavu sucha a současné tání a vydatné srážky nejprve doplní deficit vody v tocích. Srážky budou zejména na Šumavě vydatné, již do dnešního dopoledne tam spadlo kolem 45mm, což je vzhledem k poměrně vysokém nasycení horských oblastí relativně hodně. Podobné úhrny (40mm, resp. 30mm) zaznamenaly hory na S/SV Čech, kde je nasycení území podobně vysoké a vodní toky tak budou na srážky reagovat. Srážky putují v určitých vlnách, nejedná se tedy o vytrvalý několika denní déšť bez přestávek. Nicméně srážkové vlny přinášejí dosti prudké srážky a vydatné právě od vyšších poloh. První taková vlna se přesouvala přes naše území dále k JV/V za doprovodu silného větru s nárazy v noci na dnešek. Další půjde dnes večer a v noci na zítřek, také jí doprovodí silné nárazy větru, o nich v dalším odstavci. Ve vodních tocích se tedy i poměrně rychle zvýší vodní stavy a průtoky, ale také relativně rychle po ustání srážek sníží. Takže dosažení 1.SPA lze místy zejména na JZ během dneška či noci na zítřek očekávat, 2.SPA budou dosaženy ovšem jen ojediněle a také současně velmi krátkodobě.  Po letošním suchém roce není povodí nasyceno, nasycení nad normálem hlásí pouze horské úseky povodí a současně tam se také objeví vydatnější déšť, plus do třetice tam také leží sněhová pokrývka. Vodní toky pramenící mimo horské oblasti a neodvodňující tyto oblasti prostřednictvím jiných toků (např. Berounka prostřednictvím jejích zdrojnic) zaznamenají jen mírné a krátké vzestupy.  Uzavřeme tento odstavec jednoznačným závěrem, povodně rozhodně nehrozí.

Současné srážky jsou velmi důležité pro půdu a to zejména v následující vegetační sezóně, neboť pokud nebude v zimě dostatek sněhu bude se jednat o jediný zdroj zásob podzemních vod a nasycení půdy

Silný vítr ještě v noci na úterý

Včera a zejména poté v noci na dnešek foukal přechodně při přechodu frontálních vln čerstvý až silný vítr s nárazy. Podobně tomu bude dnes večer, v noci na zítřek a zítra ráno kdy bude putovat přes naše území další pásmo srážek patřící další frontální vlně postupující přes naše území. Vítr bude mít dnes pozdě večer, v noci na zítřek a zítra ráno nárazy 15-20m/s, v Čechách často kolem 25 až 30m/s, zejména na hřebenech Krušných hor, Šumavy a Krkonoš. Zítra během dopoledne zeslábne a v dohledné době se se silným větrem nesetkáme.

Během druhé poloviny týdne to vypadá na vliv oblasti vysokého tlaku vzduchu a patrně i inverzní ráz počasí s tím, že při takovéto synoptické situaci můžeme čekat jen velmi slabý vítr nebo bezvětří.

Předpověď počasí den po dni:

V pondělí bude zataženo, místy občas déšť, na horách srážky vydatnější a zpočátku i smíšené. Během večera déšť na většině území.

Minima: 8 až 4°C
Maxima: 5 až 9°C
Vítr: Z/JZ 4-11m/s s nárazy 15-25m/s a místy 30m/s, odpoledne přechodně slábnoucí
Srážky: 0-12mm, od vyšších poloh 5-30mm, výskyt: 100%
Upozornění: Silný vítr

V úterý bude převážně zataženo místy občas déšť, vydatnější od vyšších poloh.

Minima: 10 až 6°C
Maxima: 7 až 11°C
Vítr: Z/JZ 4-11m/s s nárazy 15-25m/s, ojediněle 30m/s – odpoledne postupně S a kromě JZ území slábnoucí bez nárazů
Srážky: 0-15mm, hory ojediněle 20mm, výskyt: 85%
Upozornění: Silný vítr do 10h, místy na JZ, jinde ojediněle výskyt SPA na tocích

Ve středu bude oblačno, místy přeháňky. Během dne ubývání oblačnosti na skoro jasno.

Minima: 10 až 6°C
Maxima: 8 až 12°C

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, ráno místy mlhy nebo nízká oblačnost.

Minima: 5 až 1°C
Maxima: 6 až 10°C

V pátek očekáváme skoro jasno, místy mlhavo nebo zataženo nízkou oblačností. Během dne od SZ přibývání frontální oblačnosti a místy déšť. Na horách postupně srážky smíšené nebo sněhové.

Minima: 4 až 0°C, mrazíky
Maxima: 6 až 10°C


Od soboty do pondělí očekáváme převládající jasno až polojasno, zejména zpočátku dne místy mlhy i mrznoucí nebo nízká oblačnost.

Minima: +2 až -3°C, při oblačnosti a mlze kolem +3°C
Maxima: 2 až 8°C

Autor

Meteo Aktuality

Poskytujeme rychlé, podrobné informace o počasí, meteorologii, hydrologii a klimatu na kompetentní úrovni zejména ohledně ČR a jejího okolí. Mezi hlavní služby patří, krátkodobé předpovědi, počasí na email, statistiky, výhledy počasí či dlouhodobé výhledy, dále poskytujeme teorii a další zajímavosti z těchto věd.