Svítidla do celého bytu

Vybrat skutečně ta pravá svítidla je stále těžší a těžší. Volbu ovlivňují parametry světelných zdrojů i svítidel samotných, promítnou se zde však také móda a aktuální trendy. Máte-li nový dům, do kterého sháníte svítidla, začněte od vstupních dveří. Do prostornějších hal a chodeb se hodí závěsná svítidla, která celý prostor rozzáří. Zvlášť dobře vypadají rozměrnější lustry s křišťálovými závěsy, které po rozsvícení světla přímo jiskří. Do úspornější chodby se hodí bodovky, které můžete rozeset po stropě a budete všude dobře vidět. Výběr vhodných svítidel velmi záleží na výšce stropů. V nižších místnostech se doporučují spíš stropní svítidla, je-li ve vašich pokojích strop výš, můžete bez obav použít závěsný typ osvětlení. Na chodbách rovněž skvěle vypadají nástěnná svítidla.

Přesuneme se nyní do obývacího pokoje. Tato místnost bývá obvykle prostorná a nabízí proto spoustu variant, jak zde vykouzlit dostatek světla. Samozřejmostí je hlavní lustr, ten však obvykle nestačí pro dostatečné osvětlení celé místnosti, proto je vhodné doplnit jej dalšími svítidly. Často se používá hned několik lustrů, jeden jako hlavní a další jako doplňkové, třeba nad konferenční stolek, a další nad jídelní stůl, pokud jej máte jako součást obývacího pokoje. Nad stůl je vhodné použít závěsný lustr, protože zde nebude ničemu vadit. Naopak jako hlavní lustr volte raději stropní svítidlo, protože bude ve volném prostoru a překážel by vám zde v pohybu. Kdo má sádrokartonové stropy, může mít podhledová bodová svítidla, dále jsou velmi oblíbená také sádrová světla do stěny, která vytváří zcela originální atmosféru.

Další velmi důležitá místnost je kuchyň, každý den si potřebujete uvařit alespoň kávu, něco k večeři, někdo vaří každý den i obědy a potřebuje na práci v kuchyni dobře vidět. Proto je nejdůležitější dostatek osvětlení nad kuchyňskou linkou. V moderních kuchyních se používají LED pásky řízené dotykem.