Zima se na hory vrátí pouze přechodně

Teplé počasí, které nás provázelo celým minulým týdnem a způsobilo po oblevě v nižších nadmořských výškách také oblevu ve výše položených oblastech byť zatím ne kompletní, bude až na výjimky pokračovat. Teploty se budou i v tomto týdnu poměrně rychle měnit a z oteplení se rázem stane chladnější počasí, načež se po několika spíše hodinách než dnech vrátí teplejší počasí. Cyklonální jihozápadní až západní proudění s přechodem četných frontálních systémů vázaných na tlakové níže nemůže přinést vzhledem k poloze a podmínkám České Republiky zimní počasí do všech poloh a natrvalo ani do poloh horských.

Z tepla do zimy, poté opět do tepla

Poměrně náročné počasí bude v dalších dnech pro všechny, kteří jsou na změny teplot a tlaku náchylnější či dokonce pro ty, kterým způsobují takovéto rychlé změny dokonce zdravotní komplikace. Změny započaly již v uplynulém týdnů a pokračují v současné době a to například dnes, kdy jsme svědky oteplování od jihozápadu po přechodu teplé fronty, která přinese v noci na dnešek a dnes zpočátku dne srážky. Ty měl většinou již formu deště, jen zpočátku s mezi dešťové kapky přimíchalo několik sněhových vloček a to zejména na SV/V území, kde je oteplení jak být při těchto situacích zvykem o několik hodin zpožděno. Studená fronta v úterý ovšem během dne učiní přílivu teplejšího vzduchu přítrž a v noci na středu se za ní začne ochlazovat. Toto ochlazení ovšem nevydrží nijak dlouho, v pátek a o víkendu budou opět běžné teploty v maximech kolem 10-11°C a v noci teploty klesající k 5°C, při menší oblačnosti se mohou přiblížit k nule, ale žádný nástup mrazů se konat nebude. Také lze čekat větrnější počasí a vítr bude mít místy nárazy, zejména od vyšších poloh. Čerstvé proudění je ale s cirkulacemi od Atlantiku spojeno téměř vždy.

S pravou zimou se v nížinách v letošní chladné části roku hodně pravděpodobně již nesetkáme, nepočítaje tzv. jednorázovky typu jarní sníh

Předpověď na týden:

V pondělí bude zataženo občas s deštěm, na horách srážky trvalejší a zpočátku i smíšené nebo sněhové.

Minima: 6 až 2°C, na V +3 až -1°C
Maxima: 9 až 13°C, na V 4 až 9°C – oteplování až večer
Vítr: Z 2-7m/s, zesílí na 4-10m/s s nárazy 15-25m/s, ojediněle 30m/s
Srážky: 0-10mm, hory 3-15mm, výskyt: 95%
Upozornění: Silný vítr od 14h

V úterý očekáváme zataženo až oblačno, místy, večer v Čechách na většině území déšť.

Minima: 9 až 5°C
Maxima: 9 až 13°C
Vítr: Z/SZ 4-8m/s s nárazy 15-25m/s
Srážky: 0-12mm, výskyt: 75%
Upozornění: Silný vítr

Ve středu bude velká oblačnost, místy občas déšť. Na horách a během dne již od středních poloh smíšené a sněhové srážky.

Minima: 7 až 3°C
Maxima: 3 až 7°C

Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, během dne přibývání oblačnosti až na zataženo s deštěm, od středních poloh sněžením. Místy náledí. Večer postupně změna skupenství srážek na kapalné i ve vyšších polohách.

Minima: +2 až -2°C
Maxima: 3 až 7°C, oteplování

V pátek bude oblačno, místy déšť. Během dne ustávání srážek a až polojasno.

Minima: 7 až 3°C
Maxima: 8 až 12°C


Od soboty do pondělí bude oblačno až přechodně polojasno, na frontách až zataženo a občasné srážky. Převážně dešťové, je od vyšších poloh přechodně smíšené či sněhové.

Minima: 4 až -1°C
Maxima: 5 až 11°C

Celý únor v podobném rytmu počasí

I dlouhodobá předpověď počasí na únor jako celek hovoří o tom, že převažovat bude velmi teplé počasí a také vlhké počasí s převahou západní cirkulace. Příchod zimy na delší dobu i do nížin je hodně nepravděpodobný, občasná studenější období se objevit mohou. Avšak zřejmější je současný průběh počasí i nadále. Únor by tak měl být teplotně výrazně nadnormální oproti dlouhodobému průměru a srážkově slabě, na západ i mírně nadnormální. Dle toho lze usuzovat převahu západní cirkulace, při níž se dostává více srážek na JZ/Z/SZ ČR, obecně tedy do západní části než na východ či do vnitrozemí, nemluvě o jihu a jihovýchodě či středu Moravy.

Autor

Meteo Aktuality

Poskytujeme rychlé, podrobné informace o počasí, meteorologii, hydrologii a klimatu na kompetentní úrovni zejména ohledně ČR a jejího okolí. Mezi hlavní služby patří, krátkodobé předpovědi, počasí na email, statistiky, výhledy počasí či dlouhodobé výhledy, dále poskytujeme teorii a další zajímavosti z těchto věd.