Koupi kotle na tuhá paliva se vyplatí promyslet

Plánujete stavbu rodinného domu nebo rekonstruujete své bydlení a vybíráte vhodný kotel na tuhá paliva? Pokud vytápíte nebo máte v úmyslu topit dřevem či uhlím, případně kombinovat dřevo a elektrické vytápění, je ideální zvolit kotel na tuhá paliva či kombinovaný kotel. Jak ale vybrat takový kotel, který bude plně odpovídat vašim specifickým potřebám? S tím vám rádi poradíme.

Výběr kotle na tuhá paliva

Výběr kotle na tuhá paliva nemusí být vůbec složitý. Je potřeba vzít v úvahu několik základních parametrů a dle nich najít optimální řešení. Věnujte pozornost účinnosti spalování a emisní třídě. Nezapomeňte do svého plánu zapracovat také dotace, na něž můžete ve specifických případech dosáhnout. Pak je však nutné uvažovat o investici do dražšího nízkoemisního kotle. Jedná se o tzv. zplyňovací a automatické kotle v emisní třídě 4 a 5.

Účinnost spalování by měla být samozřejmě co nejvyšší. Například již není možné zakoupit dříve často využívané kotle na pevná paliva s účinností do 66 %. Dnes se prodávají kotle dosahující účinnosti 73 %, 82 % nebo i od 88 %. Při výběru také záleží na výkonu kotle. Ten byste měli přizpůsobit velikosti obytného prostoru.

Kvalitní kotle na tuhá paliva a kombinované kotle

Kotle špičkové kvality zakoupíte u společnosti AGROMECHANIKA v.o.s., specializují se na teplovodní kotle na dřevo, kombinované kotle na dřevo a elektřinu a na kotle s automatickou podávkou paliva, vhodné na pelety a hnědé uhlí. Ročně se zde vyrobí na 700 kusů kotlů, které mají výkon do 50 kW. Jejich značná část se exportuje do zahraniční. Můžeme doporučit především kotle na dřevo a kombinované kotle AM ENERGO s opravdu vysokou účinností.

Kotle na dřevo mají účinnost až 89 % při stáložárném provozu, spalují dokonale jen s velmi nízkým obsahem škodlivin. Mají speciální konstrukci omezující tvorbu dehtu a dokážou hořet až 22 hodin. Kombinované kotle jsou skvělou volbou pro každého, kdo se nechce spoléhat jenom na vytápění elektřinou, ale chce ušetřit při vytápění dřevem.