Řecko – nezapomenutelná dovolená

 

Jako každý rok si asi většina z nás pokládá otázku, kam vyrazit letos na dovolenou. Léto už nám klepe na dveře a tak byste už své představy měli začít realizovat. Každý si pod pojmem ideální dovolená představí něco jiného, ale Řecko je zemí, která uspokojuje nároky všech věkových kategorií. Navíc jsou místní obyvatelé velmi pohostinní. Vydejte se objevit Řecko, pokud jste tak ještě neučinili. A pokud ano, vydejte se do jiného letoviska. Na Řecku je krásné to, že je každý kout úplně jiný, co se týká architektury i přírody.

 

<a href=’http://www.asteri-tour.cz‘>Destinace v Řecku</a>

 

Nenechte se odradit zprávami, které se zmiňují o krizi v Řecku. Ačkoliv stát balancuje na jejím pokraji, cestovního ruchu se nijak nedotkla a hoteliéři se i letos připravují na příjezd cestovatelů. Ceny také zůstaly stejné. Zde Vám přinášíme několik tipů, kam se můžete vyrazit podívat:

 

  • <a href=’http://www.asteri-tour.cz/015-ostrov-samos‘>Dovolená Samos</a> (Kokkari, Ireon)
    – ostrov leží v těsné blízkosti Turecka a pro svou přírodu získal přízvisko „věčně zelený“. Hlavní lákadlem je městečko Pythagorion pojmenované dle zdejšího rodáka Pythagora. Poblíž byl v 7. století vystavěn chrám zasvěcený bohyni Héře – tzv. Heraion. Romantické starobylé přístavy, kostelíky, kláštery, krásné pláže a téměř nedotčená příroda vytváří atmosféru pro pohodovou dovolenou. Moře Vás zde překvapí průzračnou čistotou a pláže nabízí dostatek pohodlí i pro náročnou klientelu. Kokkari si Vás podmaní svou jedinečnou atmosférou – úzké uličky starého města, domy s barevnými fasádami a balkónky, vyhlídky na moře, pobřežní promenáda aj. Ireon je malebná vesnice, která Vás osloví svou tradiční řeckou architekturou. Pláž je zde dlouhá písčito-oblázková, ale již po 200 m od Ireonu začínají divoká skalnatá pobřeží s řadou romantických zátok a pláží.
  • Olympská riviéra (Katerini Paralia, Olympic Beach)
    – oblast s písečnými plážemi a pozvolným vstupem do moře je často navštěvována i rodinami s dětmi. Oblast je doporučována pro pobyty astmatiků a alergiků, kterým svědčí zdejší mikroklima. Pláže jsou široké a vybaveny lehátky, slunečníky, sprchami i občerstvením. Dominantou Katerini Paralia je ortodoxní kostel na nábřeží, kde se často konají ukázky národních tanců a zpěvu. Je tu mnoho restaurací, taveren, barů, diskoték, klubů aj. Olympic Beach je menší letovisko s krásnou promenádou podél moře, která každý večer ožívá. Zdejší pláž získala ocenění modré vlajky symbolizující čistotu a vybavenost pláží. Měli byste se vydat i do města Katerini, kam pravidelně jezdí autobus, a kde se každou středu a sobotu konají trhy.
  • <a href=’http://www.asteri-tour.cz/017-neos-marmaras‘>Chalkidiki – Sithonie</a> (Neos Marmaras)
    – tzv. Poseidonův trojzubec na severu Řecka patří mezi nejvyhledávanější destinace. Prostřední výběžek Sihonie je velmi hornatá oblast s téměř nedotčenou přírodou. Neos Marmaras se soustředí k západnímu pobřeží, zatímco ve svazích nad ním jsou vystavěny atraktivní apartmánové domy. Letovisko má poměrně krátkou historii, vzniklo až v roce 1922 jako rybářská osada. Městečko láká své návštěvníky především svým kouzlem, spoustou obchůdků, taveren, tradičních rybích restaurací, barů a diskoték. Na své si zde přijdou milovníci společenského života. Lidem, kteří hledají klidnou a ničím nerušenou dovolenou, je určena okrajová část zvaná Paradiso. Najdete zde průzračně čisté moře a dlouhé písečné pláže, jež se střídají s malými romantickými zátokami.
  • Peloponéský poloostrov (Tolo)
    – kolébka řecké i evropské civilizace láká především na svou bohatou historii. Nabízí se spousta míst, kam se dá vyrazit na výlet – Mykény se starobylými památkami, Epidaurus s antickým divadlem, Sparta – kolébka slavných vojevůdců a válečníků, Olympia – dějiště prvních olympijských her, Delfy, Starý Korinth, Athény aj. Často je vzhledem ke své poloze v blízkosti Mykén a Nafplia a i jiných památek vybíráno letovisko Tolo ležící v jedné z nádherných zátok Argolského zálivu. V Tolu se nachází hned několik pláží s průzračně čistou vodou. Na většině pláží je zajištěno občerstvení v barech a restauracích. Hlavní pláž je písčitá, 300 m vzdálená zátoka Asini je oblázková. Procházkou se dostanete na dlouhou oblázkovou pláž Plaka (900 m vzdálená), která má pozvolný přístup do vody a písčité dno.