HDTV satelitní přijímače 3

HDTV satelitní přijímače jsou přístroje určené pro příjem vysílání z družice ve vysokém rozlišení. Existují dva standardy pro HDTV příjem. HD ready a Full HD. Rozdíl je v rozlišení a v kompresi.

HD ready
HD ready je označení standardu rozlišení 1270×720. Toto rozlišení je stejně jako u Full HD širokoúhlé (16:9). Ne všechny televizory jsou schopny korektně zobrazit toto rozlišení. Starší televizory mají rozlišení mnohem menší a tak na nich HD přijímat nelze. Pokud máte HD ready televizor a chcete přijímat satelitní HDTV vysílání je třeba si pořídit satelitní přijímač, který dokáže HD formát přenést.

Full HD
Je označení standardu pro rozlišení 1920×1080. To je provedení širokoúhlé.

Rozlišení je maximální hodnota obrazových bodů, které dokáže dané zařízení zobrazit nebo přenést. Označuje se jako horizontální počet obrazových bodů x vertikální počet bodů. Přičemž obrazový bod je nejmenší zobrazitelná jednotka na televizoru. Označení rozlišení jsou často zkracována. Nepíší se obě hodnoty (horizontální a vertikální) nýbrž jen vertikální. V praxi se tak můžete setkat s označením rozlišení 1080. To značí rozlišení 1920×1080.

HD přijímače se připojují k televizoru buď pomocí SCART kabelu, nebo pomocí HDMI.

HD satelitní přijímače však nepřijímají jen vysílání ve vysokém rozlišení, ale také v SD.

HDTV přijímače jinak disponují klasickými funkcemi, kterými jsou vybaveny SD přijímače.

Kompresní formát
Kompresní formáty se využívají pro satelitní HD vysílání celkem tři a to MPEG-2, MPEG-4 a MPEG-4/H.264. Rozdíl mezi těmito formáty je ve stupni komprese. MPEG-4 má vyšší kompresi a proto je možno na datovém pásmu se stejnou kapacitou přenést větší rozlišení.

Výhody HDTV
Vyšší rozlišení dodává opticky obrazu větší čistotu a kvalitu. Obraz není rozmazaný a je mnohem ostřejší. Navíc u větších televizorů zajišťuje ostrost i při sledování z menší vzdálenosti. Sledování na běžnou vzdálenost je pak pro oko mnohem pohodlnější.

Fonetip s.r.o.
www.satelitni-komplety-shop.cz