Nafukovací lodě

Nafukovací lodě

Vodáctví a sjíždění řek je v České Republice poměrně oblíbenou a rozšířenou sportovní aktivitou, která udržuje mezi lidmi pocit sounáležitosti a čas strávený na vodě a u vody rozhodně není časem, který je promrhaný. Sjíždění řek je samozřejmě možné i v zahraničí, ale je k tomu nutné mít odpovídající vodácké vybavení.

Ideálním řešením pro vodáky je možnost vlastní nafukovací lodě, která je praktická, skladná a na vodě snadno ovladatelná. Takové nafukovací lodě je možné rozdělit podle typu na nafukovací kajaky, nafukovací rafty a nafukovací čluny. Každý z těchto typů nafukovacích lodí má své výhody i nevýhody, které je nutné zvážit a respektovat při jejich používání.

Kajaky jsou ideálním řešením pro začínající vodáky, protože jejich konstrukce a použité materiály jsou natolik odolné, že jsou schopny odolat občasným nárazům na kameny nebo útesy. Kajaky jsou obecně velmi pohyblivé lodě odolné proti ostrému slunci a také spolehlivé. Kajak je možné pořídit jako jednomístný či dvoumístný, otevřený nebo uzavřený vždy s dostatečným množstvím prostoru pro bagáž. Nafukovací kajak je ideálním dopravním prostředkem pro rekreaci, vícedenní výlety i pro sjezd divoké vody. Nafukovací kajak je řízen a ovládán dvoulopatkovými pádly.

Raft je druh nafukovacího člunu, který je určen pro putování po řece s rodinou nebo pro plavbu na divoké vodě do středního stupně obtížnosti. Raft je obvykle šestimístný určený pro sportovní způsob plavby. Nespornou výhodou raftu je jeho otevřená záď, která zajišťuje odtok vody při plavbě v peřejích a posádka tak nemusí sesedat a pracně vylévat loď.

Ať už se jedná o raft nebo kajak, výhody obou typů nafukovacích člunů jsou zřejmé. Nafukovacícluny jsou ve srovnání s klasickými loděmi komfortnější, bezpečnější a skladnější. Nafukovací cluny jsou především bezpečné, protože i převrácený člun se nemůže potopit. Navíc poskytují nafukovací cluny příjemnou a pohodlnou plavbu, která bude příjemná.