GPS navigace, Tom Tom, Garmin

V roce 2011 je tomu již jedenáct let, co jsou GPS navigace využívány v komerční oblasti. Jako první se GPS navigace začaly objevovat v luxusních automobilech. Mapy byly zpočátku velice hrubé, ale poptávka po navigacích rostla. Do GPS oboru tak vstupovaly noví výrobci, čím narůstala nabídka a ceny byly stlačeny dolů. Dnes je GPS navigace jeden z nejvíce se rozvíjejících se oborů a díky tomu si může GPS navigace pořídit většina řidičů. Proč zrovna 11 let od masového rozšiřování GPS navigací, vždyť systém GPS je podstatně starší? K zásadní změně došlo v květnu roku dva tisíce, kdy americký president Bill Clinton nechal vypnout umělé rušení GPS signálu. Systém GPS družic byl totiž primárně vytvořen jako součást obranného systému. Pro zabránění zneužití vláda USA zavedla tzv. selektivní přístup neboli chybu v systému. Uměle zhoršovala přesnost GPS systému pro civilní použití a to v řádu desítek až stovek metrů.

Jak vlastní systém GPS (Global Positioning System) funguje. Jeho základem jsou tři části. První jsou družice kroužící ve vesmíru ve výšce okolo dvaceti tisíc km nad Zemí. Tyto družice se pohybují po své oběžné dráze a ve vzájemném souladu s ostatními družicemi GPS systému. Druhou částí jsou pozemní řídící a monitorovací stanice a jako poslední již pak vlastní GPS přijímače koncových uživatelů. Jakmile bylo odstraněno umělé zkreslení začal být systém využíván například geodety, kteří jsou dnes schopni při specifických aplikacích schopni měřit pomocí GPS i nepřesnost milimetrů. Postupně se ovšem začalo využití GPS objevovat v té nejžádanější formě a to v navigacích. Této možnosti se zpočátku chytly první firmy jako TomTom nebo Garmin.

TomTom

TomTom patří mezi první výrobce GPS navigací. TomTom se specializuje na navigace do vozidel. Z této specializace také TomTom patřičně těží a bývá označován za inovátora oblasti automobilových GPS navigací. Dá se říct, že právě TomTom se stal průkopníkem navigací do auta a celý trh vlastně rozhýbal ,když začátkem devadesátých let TomTom uvedl na trhu přenosné navigace řady TomTom Go. I v současné době TomTom pracuje na řadě inovačních projektů, například TomTom Share, který umožňuje zájemcům sdílet data například opravy map s ostatními uživateli TomTom. V nedávné době se pak na trhu objevila řada TomTom IQ routes, tento nový systém TomTomu umožňuje inteligentní vyhledávání a navigování například dle denní doby a předpokládaným zácpám ve velkých městech.
Garmin
Dalším průkopníkem je firma Garmin, která v posledních dvou letech patří dokonce k největším výrobcům GPS navigací. Ročně prodává okolo 17 milionů navigací a v současné době se Garmin může pyšnit více jak 60 miliony prodaných GPS. Garmin je tak úspěšný v prodeji zejména díky širokému portfoliu výrobků. Garmin nabízí mimo navigací do auta také turistické, letecké, námořní GPS navigace. V současné době přišel Garmin s nevídanou novinkou Garmin Lifetime. Uživatelé Garminu tak získávají doživotní aktualizace map zdarma. Garmin garantuje pro tyto navigace 4x ročně aktualizaci zdarma. Správnost strategie Garmin již potvrzují první prodejní statistiky.