Zahradní jezírko nebo bazén

Na požadavky zákazníků, kteří si chtěli vodních radovánek užít na vlastních zahradách, ale s podmínkou „hlavně žádná chemie“ nebo se nehodlali vzdát koupání ani při diagnostikované alergii na chlór, reagoval trh rozšířením nabídky o koupací zahradní jezírka. Koupací jezírko je také výborná volba pro ty, kteří si nechtějí narušit přirozený vzhled své zahrady. Právě skloubení požadavku na možnost koupání při zachování přírodního charakteru zahrady je rozhodujícím faktorem proč dají zákazníci přednost koupacímu jezírku před klasickým privátním bazénem. Koupací zahradní jezírka také přinesou do Vaší zahrady netradiční a neotřelý prvek. V zahraničí se stalo koupací jezírko módním trendem a i u nás si získává své fanoušky a jeho popularita stále více roste. Vhodně zvolená technologie pak zaručí nenáročnou údržbu Vašeho koupacího jezírka, které krásně zapadne do okolní přírody Vaší zahrady.

Koupací jezírka jsou budována jako uzavřený technologicko-biologický systém pracující s chemicky neupravenou vodou. Touto jednou větou je řečen zásadní rozdíl mezi klasickým privátním bazénem a zahradním koupacím jezírkem. Klasický privátní bazén nemůže fungovat bez chemických přísad a filtrů. Koupací jezírko naopak vychází z přírodních zákonů, kdy přirozené procesy koupacího jezírka jsou do technologie zapojeny jako pomocníci, kteří šetří naši práci na údržbu, Vaše zdraví a Vaše peníze. Neváhejte se obrátit na JezírkaBrno s navržením a samotnou realizací koupacího jezírka na Vaší zahradě.

Vybudování koupacího jezírka Vám nepřinese radost jen v horkých letních měsících v podobě příjemného osvěžení, ale v průběhu roku získáte kontakt s přírodou a po celý rok Vás tento vodní prvek bude vyzívat k pozorování a relaxaci, po celý rok Vám bude mít koupací jezírko co nabídnout.

V jarních měsících se budete moci kochat faunou a flórou v břehové čistící zóně jezírka. V létě Vám pak tato bujná zelená vegetace zkrášlí pohled a hrátky v koupací zóně. Na podzim bude Vašemu oku lahodit směsice měnících se barev rostlin v čistící zóně. Zima zase přinese pohled na zamrzlou vodní hladinu. Každé roční období má pro zahradní jezírka svoje kouzlo a vy je budete moci pozorovat a poznávat i na vodní ploše ve Vaší zahradě, ve Vašem koutku přírody.

Na počátku je nutné si uvědomit a počítat s tím, že zahradní koupací jezírko potřebuje pro stejně velkou koupací plochu hladiny zhruba dvojnásobný prostor než klasický privátní bazén. Jak již bylo uvedeno v odstavci výš, koupací jezírko je tvořeno také čistící břehovou zónou a ta právě navyšuje plochu koupacího jezírka jako celku.

Je nutné také dodržovat určitá pravidla, bez nichž by se částečná samočisticí schopnost koupacího jezírka nemohla projevit. Mezi tyto pravidla patří např. dodržení hloubky koupací zóny alespoň 1,5 – 2 m a břehové čistící části stupňovat v hloubce od 0,8 -1 m, dále je nutné mít koupací zónu bez zeminy a bez rostlin, ale břehovou čistící zónu osadit vhodnými rostlinami do na živiny chudého substrátu s dobrou filtrační schopností. Pravidlem je také oddělení obou zón koupacího jezírka zídkou zvedající se ze dna.