Hvězdářský dalekohled a dalekohled

Pozorujete rádi noční oblohu, hvězdy, souhvězdí? Zajímá vás astronomie, je to vaše hobby a relaxace? Je téměř jisté, že dříve či později začnete uvažovat o koupi vlastního hvězdářského dalekohledu. Vlastní hvězdářský dalekohled vám bezesporu umocní nádherné zážitky z pozorování noční oblohy. Pro pozorování noční oblohy jsou nejvhodnější místa, kde není světlo z okolí (pouliční lampy, rozsvícená okna domů …). Správně vybrané místo pro pozorování noční oblohy podpoří kvalitu vašeho hvězdářského dalekohledu. Minimalizace okolního světla, prachových částic a vodních par v ovzduší, to je ten správný směr pro pozorování vesmírných těles na hvězdné obloze.

Nevadí, že jste laik, v dnešní době není hvězdářský dalekohled výsadou pouze profesionálů! Každý může mít „oblohu na dosah ruky“. Nabídka hvězdářských dalekohledů na dalekohledy-puskohledy.cz je určená jak pro úplné začátečníky, tak pro náročnější badatele noční oblohy.

Hvězdářské dalekohledy se dělí podle konstrukce do dvou základních skupin; čočkové (refraktory) a zrcadlové (reflektory). Nabídka dalekohledy-puskohledy.cz nabízí obě skupiny těchto hvězdářských dalekohledů a umožňuje díky preciznímu filtru hledání podle různých, vámi zvolených, parametrů.

Reflektory mají nižší hmotnost a větší světelnost. Větší světelnost dalekohledu je výhodnější při pozorování vzdálenějších vesmírných těles. Pro pozorování Měsíce, planet sluneční soustavy, mlhovin, atd. jsou vhodnější naopak dalekohledy s nižší světelností, tedy s menším průměrem vstupní pupily. Hvězdářský dalekohled s nižší světelností je cenově dostupnější než dalekohled vhodný pro pozorování vzdálených objektů a tedy s vyšší světelností.

Trh s dalekohledy nemyslí jen na milovníky nočního pozorování, ale také na myslivce, ornitology, turisty, pozorovatele, námořníky, fandovy do sportu či milovníky kultury a další. Pro každého ze jmenovaných je na trhu možné najít vhodný dalekohled.

Dalekohled je přístroj k optickému přiblížení pomocí dvou soustav zrcadel, nebo čoček, objektivu a okuláru, kterým se pozoruje objekt.Hlavními parametry, podle nichž se určuje mimo jiné využití dalekohledu, jsou světelnost a zvětšení. Podle konstrukce se, stejně jako hvězdářské dalekohledy, dělí na refraktory a reflektory.

Velice oblíbeným univerzálním loveckým dalekohledem je FUTURUS 12x50WA, je vhodný jak do lesa, tak do hor, jeho povrch je pogumovaný, optika je skleněná. Dioptrická korekce okuláru kompenzuje individuální rozdíly ve zrakovém vidění.

Jedním z nejprodávanějších turistických dalekohledů je HUNTER DCF 8×32 jehož tubus je plněn suchým dusíkem, což oceníte ve vlhkém prostředí, nebo při náhlé změně teploty. Dalekohled se může pochlubit silným, tmavě zeleným pogumováním a kovovým tělem.

Specifickou kategorii tvoří námořní dalekohledy, kde je velice populární SAILOR 7×50. Dalekohled má vodotěsnou konstrukci, proti zamlžení je plněn dusíkem a není nutné zaostřování. Divadelního milovníka jistě nadchne elegantní design divadelního kukátka 3×25 v exkluzivní krabici. Toto kukátko za příznivou cenu nabízí kvalitní optiku, centrální zaostřování a řetízek. Nejen výše uvedené dalekohledy nabízí www.dalekohledy-puskohledy.cz, který poskytuje svým návštěvníkům rozmanité vyhledávání dalekohledů díky propracovanému systému parametrů ve filtru.