Jaké jezírko vybudovat?

Jestliže vás neosloví malá zahradní fontána, ale chcete vybudovat větší jezírko na zahradě, můžete jej vybudovat z různých materiálů, ale také pro různé účely. V zásadě lez budovat tyto jezírka nebo jejich kombinace.

Plavecká nebo koupací jezírka

Koupací či plavecká zahradní jezírka jsou výbornou alternativou k bazénům, které mají pouze jednostranné využití. Koupací jezírka lze přirozeným způsobem začlenit do konceptu zahrady, tak aby vznikl jednotný a harmonický obraz. Vodu v koupacím jezírku lze udržet nezávadnou i bez technických prostředků, pomatujme však při návrhu jezírka na nutnost vybudovat stejně velkou plochu na plavání i na část osázenou rostlinami zajišťující čištění vody. Zážitek ze zahradního koupacího jezírka lze umocnit uvedením vody do pohybu pomocí atraktivních potůčků, vodopádů či fontán. Před koupáním nezapomeňte na osprchování, vodu tak nezatížíte zbytky kosmetických přípravků.

Jezírko na ryby

Pokud se Vám líbí ryby a uklidňuje Vás jejich pozorování, můžete si vybudovat jezírko pro chov ryb. Velká část zahradních jezírek je dnes založena s úmyslem chovat v nich ryby. Ryby přinášejí do jezírka život a potěšení, stávají se opravdovými miláčky chovatele a to doslova, například stále oblíbenější KOI kapři poznají svého majitele po hlase nebo siluety a dožívají se až 60 let. Množství ryb je třeba navrhnout s rozmyslem a plánovat poněkud velkoryseji, ryby postupně rostou a rozmnožují se. Jezírko pro chov ryby se určitě neobejde bez dobré filtrace. Pokud si nevíte rady, zkuste se obrátit na odbornou firmu například www. jezírka-brno.cz

Přírodní jezírka

Přírodní zahradní jezírka mají svůj vzor v přírodních vodních plochách. Při návrhu přírodního jezírka je vhodné dobře zvážit jeho umístění s citem pro zasazení jezírka do celkového konceptu zahrady. Přírodní jezírka není vhodné umístit doprostřed volné plochy, praktické je respektovat skutečnost, že voda se vždy hromadí v nejníže položeném místě. Pro přírodní jezírka je typický nepravidelný tvar a hustý porost okolo jezírka, který vytváří přirozený přechod mezi jezírkem a zahradou. Vyvarujte se pravidelným obdélníkovým či kruhovým tvarům jezírka. Nejen okolí jezírka, ale i vlastní nádrž je rozmanitě osázena rostlinami. Vytváří se tak více než u ostatních jezírek přirozený biotop, který láká okolní živočichy. U přírodního jezírka se lze obejít bez dodatečných filtrací.

Na závěr lze doporučit, ať se již rozhodnete pro jakýkoliv typ jezírka, vždy nasbírejte dostatek informací nebo se pro konzultaci obraťte na odbornou firmu, jako například jezírka-brno.cz