Jak vybrat tu nejlepší trampolínu pro vás?

Uvažujete jak v letních měsících zabavit své ratolesti? Kreslení, dělání báboviček na pískovišti, ani jízda na koloběžce je samotné dlouho nebaví? Neustále požadují vaši pozornost, ale vy byste měla doma vypucovat a navařit? Zkuste hit předchozích let: Trampolínu! Trampolína je sportovní pomůcka, kterou zabavíte děti stejně tak, jako sebe.

Trampolíny se staly v předchozích letech dost známé a dokazuje to i fakt, že cvičení na trampolíně bylo zařazeno v roce 2000 (Sydney) v rámci moderní gymnastiky mezi sporty prováděné na letních olympijských hrách. Také se ale objevuje nabídka sportování na trampolínách v několika fit centrech, kde skákání se odehrává pod kontrolou instruktora na trampolínách o průměru do 140 cm zhruba 60-90 minut. Pro děti je pak najdete v lunaparcích, kde se často nacházejí trampolíny s průměrem větším než 3 m.

Při nákupu trampolíny byste si měli nejprve odpovědět na tyto otázky: Kdo bude trampolínu využívat? Kam ji chcete dát, ven či do bytu? Jaké máte prostorové možnosti? K jakému účelu bude využita? Kolik chcete do trampolíny investovat?

Trampolíny jsou rozděleny především podle průměru a tvaru. Velikost nejmenších kulatých trampolín se uvádí kolem 90 cm a největších kolem 5 m. Dále je možnost pořídit trampolíny čtyřhranné formy o velikosti např. 2,1×3,0 m nebo objevíte v obchodech taky prostorově nenáročné trampolíny. Rozměr trampolíny je vhodné koupit podle způsobu skákání. Pokud tedy chcete trampolínu do neprostorné místnosti je šikovná prostorově nenáročná trampolína do velikosti 140 cm. Prostorově náročnější trampolíny jsou sestaveny pro posilovny nebo ven.

U trampolín veškerých rozměrů by mělo být dodrženo pár bezpečnostních regulí. První regule: Zvolte správné místo, kam trampolínu postavíte, aby se nesunula z kopce. Druhá regule: V blízkosti trampolíny je nakázáno nechat prázdné místo o šířce min. 1 m po celé délce. Třetí regule: Přesvědčte se, jestli pružinový kryt drží tam, kde má a některá péra netrčí ven. Čtvrtá regule: Je šikovné vybrat k trampolíně (pokud není možnost pořídit jako set) bezpečnostní síť, která může ochránit vaše děti i vás před větším zraněním. Tato ochrana je vypletena na omak pro kůži příjemným výpletem, který snižuje riziko možných podlitin. Pátá regule: U trampolíny by měl být žebřík pro pohodlnější vstup na plochu určenou ke skákání. Šestá regule: K trampolíně je také možnost pořízení ochranné sítě pod trampolínu, která by měla omezit pohyb ratolestí a domácích zvířátek pod trampolínou. Sedmá regule: Možno říci, že čím menší množství prcků na trampolíně vyvádí, tím je jistější, poněvadž právě vysoký počet zlomenin se objevuje při skocích ratolestí jednoho přes druhého.

Když chcete trampolínu postavit za dům, určitě vám přijde vhod příslušenství jako je ochranná fólie, která ochrání trampolínu před extrémním působením počasí. Dále je možné pořídit např. stan na trampolínu, který rozšiřuje použití trampolíny. Ta pak vykouzlí mnohem více legrace pro vaše dítka a vám nabídne prostor a stín na uvolnění. Též se vyrábějí moc šikovné odkládací závěsné kapsáře, které lze využít pro odložení svých náušnic, peněženky, pití atd.

Sportování na trampolíně je nejbezpečnější na boso nebo s pevnými a pohodlnými botami, které nekloužou. Mohlo by tak dojít k poranění stejně jako v ponožkách. Před skákáním je důležité se lehce protáhnout a během samotného sportování byste měli myslet na dodržování pitného režimu. Sportování na trampolíně má pozitivní vliv na oběhový systém a činnost srdce a přitom zvyšuje fyzickou kondici.

Máte strach už jen z údržby trampolíny? To ovšem nemusíte! Stačí pouze mytí obyčejnými čisticími prostředky a skákání může pokračovat.