Koupit či nekoupit běžecký pás?

Chodíte rádi běhat, ale odrazuje vás zima zalézající za nehty? Nutně potřebujete shodit nadbytečná kila do plavek a také zformovat svalstvo? Přejete si zachovat formu i přes Vánoce? Ale stejně tak nesnášíte tělocvičny? Opatřete si pro sebe běžecký pás!

Běžecké pásy spadají do třídy nejvíce kupovaných doma provozuschopných fitness přístrojů a to především kvůli vrozenému a lidem důvěrně známému pohybu. Běžecké pásy umožňují nesčetný rozsah využití, od zdravotní chůze až po namáhavé běžecké výkony. Podle šířky rozpoznáváme tři třídy. V první skupině jsou zařazeny běžecké pásy použitelné hlavně pro chození, šířka se pohybuje kolem max. 35 cm. Běhání na nich se stává nepohodlné kvůli nevyhovujícímu odpružení a nedostačující šířce. V druhé skupině se vyskytují běžecké pásy, které mají běžeckou plochu už o trochu větší (max. do 45 cm) a taktéž odpružení je vylepšené. Na takových pásech můžete již kondičně sportovat přiměřenou rychlostí, tj. max. do 10 km/hod. V druhé skupině se vyskytují běžecké pásy větší než 45 cm, které v podstatě nejsou omezeny rychlostí a vyhoví potřebám profesionálních sportovců.

Než se vážně rozhodnete opatřit si běžecký pás, promyslete si několik bodů (stejně jako u každého posilovacího nástroje). Prvním bodem je, kdo a kolikrát týdně bude nástroj využívat (potřebnou nosnost rámu a výkon motoru stanovuje výška a váha uživatele). A zadruhé, kolik chcete do běžeckého pásu investovat. Prvním kritériem při nákupu běžeckého pásu je, zda si přejete běžecký pás poháněný motorem nebo pouze mechanický. Běžecký pás poháněný motorem vám umožňuje zvolit si požadovanou rychlost a tím dosáhnout ideálních podmínek pro kondiční sportování. Uspokojí tak i vrcholové sportovce. Oproti tomu mechanické běžecké pásy musíte rozhýbat vlastní silou. Jsou vhodné spíše na chůzi a pro méně náročné uživatele, což se také odráží na ceně.

Výběr správného motoru se řídí trvalým výkonem, který se vyčísluje v koňské síle (1,5 – 4 HP). Dále pak výkonem při maximální krátkodobé zátěži. Pro motor platí, že čím vyšší rychlost a váha uživatele, tím výkonnější by měl motor být. U některých běžeckých pásů existuje také možnost změnit sklon běžecké plochy, čímž lze simulovat běh do kopce nebo po rovině. Upravení sklonu se pohybuje mnohdy mezi 0 – 20 % stoupání.

Při nákupu je hlavní, zda si chcete koupit běžecký pás na běhání nebo na chůzi. Rozmezí doporučených rychlostí u běžeckých pásů se pohybuje od 0,8 – 25 km/hod. Podle toho se pak liší odpružení a rozměr běžecké plochy a též výkon motoru (pokud si ovšem nekupujete mechanický běžecký pás). Levnější typy běžeckých pásů nemají zabudované žádné odpružení běžecké plochy, proto je lze použít pouze na chůzi. U střední cenové skupiny je instalováno odpružení ve formě gumových článků vložených pod běžeckou plochou. U kvalitnějších variant je toto odpružení vylepšené o specificky pozměněnou konstrukci rámu. Díky tomu je spousta došlapů redukována. Extra třídu pak tvoří běžecké pásy se zvláštním zdravotním odpružením, které jsou využívány hlavně pro zdravotní chůzi (běhání) uživatelů s dysfunkcí kloubů či páteře.

Veškeré běžecké pásy musí mít bezpečnostní pojistku, která v okamžiku nutnosti nástroj hned vypne. Mechanické běžecké pásy mají zabudovaný magnetický brzdný systém, který pracuje na principu oddalování magnetických částí.Spousta běžeckých pásů obsahuje již automaticky předvolené trasy, ke kterým si dále můžete přidat vlastní tréninkovou trasu. Je možnost najít taktéž pár běžeckých pásů, které jsou vylepšeny navíc taktéž možností Severské chůze či běhu na lyžích, což dovolují dvě specificky vytvořená madla. Tato madla se potom postarají o formování nejen svalstva stehen a boků, ale též svalstvo horní části těla. Tak spálíte až o 40 procent více kilojoulů než při klasické chůzi.

Běžecké pásy obsahují v nynější době standardně řídící computer, který zaznamenává počet spálených kilojoulů, úplný čas a momentální rychlost chůze nebo běhu, aktuální a souhrnnou uběhnutou vzdálenost a současně měří váš puls. Právě od správné tepové frekvence se odvíjí spalování tuků. Při cvičení byste se měli držet zhruba na 70 procentech maximální tepové frekvence. Orientačně spočítáte maximum odečtením svého věku od čísla 220. Bez snímání tepu se může stát, že nedosáhnete požadovaných výsledků a běžecký pás nesplní vaše očekávání.

Při redukci váhy je nejlepší sportovat ráno na lačno minimálně 30 minut a to 3-4x týdně. Vyvarujte se též vysokému tempu, které vede ke krátké výdrži a tělo tak nestihne sáhnout pro energii do tukových zásob, což je účelem. Snímání tepu často zprostředkuje ušní detektor, který se přicvakne na ucho, nebo dotykový snímač, který je vestavěný v rukojetích. Tyto snímače ovšem neměří příliš přesně a proto se také využívá hrudní pás, který přenáší data bezdrátově do počítače.

Běhání na běžeckém pásu má pozitivní vliv na krevní tlak, zlepšuje krevní oběh, spaluje tuky, zvyšuje vitální kapacitu plic a má relaxační účinky. V případě odpružené běžecké plochy je toto sportování též velmi šetrné k vašim kloubům, zdokonaluje pohybovou motoriku celého těla a formuje svalové partie celého těla.

Při cvičení byste neměli zapomenout na kvalitní sportovní obuv (neběhejte v ponožkách). Jako u každého cvičení, byste měli začít krátkou rozcvičkou. Pak by mělo následovat samotné běhání s menší zátěží, stejně jako na konci, a sousledně zátěž zvyšujte. Po běhání byste se měli ještě protáhnout a uvolnit svalstvo a v klidu se správně vydýchat .