Poznejte základní parametry lyží a vyberte si ty nejvhodnější

Při výběru sjezdových lyží byste se měli zaměřit hned na několik parametrů, které když si zvolíte, získáte vlastnosti ideální lyže pro vaše potřeby.

Délka sjezdových lyží

Zpravidla platí, že délka lyže je závislá na úrovni lyžaře a na jeho postavě. Méně pokročilí by měli vybírat kratší lyže než pokročilí lyžaři. Začátečníkům doporučujeme lyže cca 20-15cm kratší než je výška lyžaře přičemž maximální délka by neměla přesáhnout 170 cm. Pro rekreační lyžaře je u univerzálních lyží vhodná délka o 20-10 cm kratší než jeho výška, maximální délka by neměla být delší než 180 cm. Sportovní a velmi pokročilí lyžaři, vyznávající agresivní a rychlou jízdu, pak mohou volit lyže delší, individuálně až do délky odpovídající své výšce. Maximum pak není nijak omezeno. Obecně by však nemělo přesáhnout 190 cm.

Vykrojení lyží

Vykrojení lyží napomáhá tomu, aby k vyjetí oblouku bylo zapotřebí co nejmenší úsilí. Dle vykrojení a stylu své jízdy můžete dosáhnout volných ladných obloučků, ale také razantních náklonů na sportovních lyžích. Nyní již není nutné namáhat se přenášením váhy, smýkáním atd. Carvingové lyže každému napomohou ke snadnější a elegantnější jízdě. Zároveň jsou výhodné pro starší lyžaře, ženy a lyžaře s kloubními a jinými zdravotními potížemi. Vykrojení lyží není až tak rozhodující parametr při výběru lyží. Při přechodu z klasických lyží doporučujeme spíše menší vykrojení. Rekreační lyže naopak větší vykrojení – vše se pak snadněji učí. Zdatní a sportovní lyžaři ocení spíše širší lyže s určitým zvýšením. Pro lyžaře, kteří si chtějí užít na svahu spíše zábavu, než se učit nové věci a zdokonalovat se, doporučujeme krátké lyže.

Radius sjezdové lyže

Radius je poloměr oblouku, který lyže vyjede díky svému vykrojení. Čím větší je vykrojení lyže, tím menší je rádius. Lyže pro rychlou jízdu dlouhým obloukem mají rádius 20 – 25 metrů, univerzální i pod 20 metrů. Silně vykrojené tzv. Funcarvery mají rádius 9 – 12 metrů, univerzály většinou 12-17 m. Čím je rádius menší, tím ochotněji a snadněji lyže při naklopení na hranu zatáčí, a tím menší může být rychlost, jež je k elegantnímu oblouku nutná.

Dámské lyže

Všimli jste si v nabídce modelů označených jako dámské lyže? A nevíte jaký je v nich rozdíl oproti ostatním? Vězte že výrobci skutečně vyvíjejí lyže více uzpůsobené pro ženy. Berou ohled na mnoho aspektů například na sílu a fyzickou zdatnost žen a dívek, agresivitu při jízdě, rychlost atd. Dámské lyže jsou konstruovány pro jemnější a pohodovější jízdu. Případně je upraveno těžiště. Rovněž design je volen tak aby padl dámám do oka. Obecně však platí, že využité technologie se neliší, pouze jsou uzpůsobeny pro něžnější část populace.