projekt zahrady

Návrh zahrady při koupi staršího domu

projekt zahrady
Zahrady Brada

Pokud budeme plánovat zahradu u staršího domu v zástavbě a budeme vytvářet návrh zahrady, musíme vzít v úvahu mnoho vlivů pozemku a okolí. Okolí našeho pozemku bude mít zásadní vliv na náš budoucí návrh zahrady a následnou realizaci zahrady na pozemku. Velikost pozemku, jeho orientace, odclonění nežádoucích vlivů, např. hluku, to budou pro náš návrh zásadní informace. Už při výběru lokality pro náš budoucí život a následném výběru nemovitosti pro nás a naší rodinu, je samozřejmě důležitých mnoho faktorů. Nejen cenou, kvalitou stavby a dostupností je ovlivněná kvalita života.  Neméně důležitým faktorem je též dispozice pozemku ve vztahu k okolí a umístění stavby na pozemku.

Často se stává, že ve výsledku je okolních vlivů tolik, že se vyplatí uvažovat způsobem „jak vyřeším nežádoucí vlivy“ a až poté, v rámci možností, uvažovat nad svými potřebami.  Například zeleninový záhonek určitě budu chtít, nemohu ho ale dát kamkoliv. Mohu ho umístit v zahradě na místo, které mi situace „dovolí“, i za cenu kompromisů. Tento způsob přístupu k projektu zahrady v budoucnu odstraní nejedno zklamání. Dispozice zahrady bude též  úzce souviset s dispozicí interiéru domu. U starších domů je složitější rozumně umístit např. terasu s ohledem na interiér, exteriér budovy, stavební proveditelnost, orientaci terasy do sv. stran apod.

U těchto starších staveb je proto plán zahrady proto nesmírně důležitý.

Postup při návrhu by měl být tedy asi takový, že nejdříve zapíšeme všechny okolní vlivy které chceme a můžeme řešit, dále by bylo vhodné alespoň zhruba vědět PH půdy, uvědomit si orientaci pozemku do sv. stran a s tím související vlhkost půd, možnost a způsob zavlažování, a v neposlední řadě vzdálenosti mezi objekty na pozemku (tzn.např. vzdálenost terasy od domu a kuchyně v něm), abychom se v budoucnu zbytečně „nenaběhali“ .

Po tomto kroku můžeme již přistoupit k prvnímu nákresu. Po zanesení všech výše popsaných vlivů, nám vzniknou plochy, se kterými můžeme dále pracovat. Teprve teď nám vzniká prostor pro naši seberealizaci.  Můžeme se zamyslet nad tím, kde by mohl být např. bazén, či jiná vodní plocha, záhonky na pěstování, skleník apod.

Při tomto procesu nám přirozeně vzniknou tzv. zóny – např. ke skleníku kompost apod. Je potřeba stále mít na mysli jednotlivé vzdálenosti mezi objekty.

I když se jednotlivé záměry v návrhu zahrady nepodaří vyřešit najednou, je velmi důležité, tento návrh vytvořit a v budoucnu se ho také držet.