Virtuální sídlo firmy

Snažíte se získat co nejvíce informací o tom, jak správně začít s podnikáním? Potom vězte, že pokud se chystáte pro založení firmy, nebo ještě lépe pro založení společnosti s ručením omezeným či založení akciové společnosti, nebude vaše cesta jednoduchá.

První věcí, kterou vše začíná je Zakladatelská smlouva, neboli též Zakladatelská listina, na jejímž základě vaše firma vzniká a později i existuje. Sepsání Zakladatelské listiny je zdlouhavý a složitý proces a je při něm zapotřebí kvalitního notáře a opravdového znalce ve svém oboru. Zakladatelská smlouva obsahuje všechny důležité údaje o vaší firmě – její název, základní kapitál, počet členů a především – sídlo firmy. Pokud byste totiž neměli správně zajištěné sídlo společnosti, vaše firma by vůbec nemusela vzniknout.

Co musí splňovat sídlo firmy?

Aby se vámi zvolená adresa opravdu stala místem pro vaše sídlo, musí splňovat několik podmínek, které vyplívají ze zákona. Pokud žijete v družstevním bytě, nebo si byt pronajímáte a chcete mít sídlo firmy doma, nejdůležitější věcí, kterou musíte udělat je získat Souhlas vlastníka nemovitosti se sídlem firmy. Bez tohoto dokumentu nemůžete danou adresu zapsat do Zakladatelské smlouvy, a tudíž vaše společnost nemůže vzniknout! V případě, že vlastníte nemovitost, z které chcete udělat sídlo, tak pro vás zajisté nebude problém si Souhlas sám vystavit a při podepisování Zakladatelské smlouvy ho předložit.

Jak získat Souhlas vlastníka nemovitosti o sídle právnické osoby?

Pokud jste s majitelem nemovitosti dobří známí, jistě nebude problém potvrzení získat. Horší je to v případě družstevních bytů nebo pronájmů, kde ne každý může být z vaší myšlenky stát se podnikatelem nadšený. Avšak i v tomto případě existuje řešení a tím je virtuální kancelář.

Co je virtuální sídlo?

Někdy se mu také říká virtuální kancelář a jedná se o adresu sídla vaší firmy, kterou uvedete při podepisování Zakladatelské listiny, avšak ve skutečnosti na této adrese nesídlíte, ni žádnou nemovitost na této adrese nevlastníte. Pronajímáte si zkrátka „pouze“ adresu, na kterou vám chodí korespondence z úřadů a od vašich potencionálních zákazníků. Výhody virtuální kanceláře jsou nasnadě – za prvé, pronajetí virtuálního sídla vám ihned zaručí Souhlas vlastníka nemovitosti o sídle právnické osoby, takže již dále nemusíte tento problém řešit. Navíc virtuální sídlo si můžete vybrat kdekoliv po Čr – nejvíce ceněná jsou však virtuální sídla Praha, a nebo virtuální kanceláře Brno. S těmito adresami, především s virtuálními adresami v částech Prahy, získáte také notnou dávku prestiže a uznání od vašich společníků. Vlastnit sídlo v Praze totiž budí dojem ověřené společnosti. Nikdo přitom nemusí vědět, že na všem přitom pracujete ze svého obývacího pokoje.

Cena virtuální kanceláře

Ceny virtuálních kanceláří se liší na základě destinace, ve které se nacházejí. Avšak ať už jsou jakékoliv, je zaručené, že vás nevyjdou zdaleka na tolik jako pronájem fyzické kanceláře a její udržování. Kvalitní virtuální sídlo můžete sehnat už od 299 Kč za měsíc a to už se vyplatí. Při výběru toho, jací poskytovatelé virtuálních sídel vám mohou nabídnout to nejlepší je však třeba se mít na pozoru – ne všechny společnosti opravdu obchodují férově. Mnoho společností nabízejících virtuální sídla nabízí jako sídlo prostory sdílených prostor jako například sklepy, nebo místnosti pro kočárky, proto je třeba si vždy poskytovatele nejdříve prověřit. Kvalitní společnosti mají často tradici, mnoho recenzí na internetu a nabízí i další služby jako například daňovou evidenci a pomoc s účetnictvím, nebo nabídku prodej ready-made společností.